Nöje

Tycker du att julen är en jobbig högtid? Tänk så här!

Julen kan vara mysig och underbar för vissa, medan andra upplever den som fruktansvärd. Du som längtar tills julen är över kan nedan ta del av sex tips som får dig att må bättre!

Foto: Unsplash

Högtiden som påminner om att umgås med nära och kära upplevs inte lika härlig för alla. För någon som har dålig relation till familjen, förlorat någon närstående eller spenderar julhelgen ensam kan tomheten istället vara en påminnelse om att något saknas i livet.

Om du är en av de som känner så kan det vara lätt att uppleva att du är den enda som går igenom det här – men det är mer vanligt än vad man kan tro och du är inte ensam! Det finns dock ett par saker att fokusera på istället för att börja se julen som en kärleksfull högtid, även om du känner att du saknar vissa pusselbitar i livet.

1. Skapa julstämning (för dig själv!)

Även om du kommer att fira julen ensam finns det ingen anledning till att inte skapa julstämning. Julpynta hemma, köp ett härligt doftljus, köp en gran och pynta den själv! Det spelar ingen roll om ingen kommer att se din julinredning – du kommer att se den så gör det för din egen skull!

2. Jämför dig inte med andra

Vi vet att det kan vara svårt, särskilt när Instagramflödet fylls med middagar, perfekta juldekorationer och kärleksförklaringar till partners och familj. Dock vet du aldrig vad dessa personer gått igenom i deras liv eller hur de egentligen mår – livet är inte alltid så perfekt som det kan framstå på sociala medier. Däremot finns det heller ingen anledning att missunna andra som är lyckliga, du kan också vara lycklig på ditt sätt. Fokusera på sådant som gör dig glad!

3. Fira med någon som gör dig glad

Om du har en dålig relation till din familj, finns det inget som tvingar dig att behöva fira julen i en situation som ger dig en klump i magen. Kanske kan du fira julen med en vän istället eller din partners familj?

4. Fokusera på att hjälpa andra

Det är så lätt att man fokuserar på sig själv och glömmer hur andra har det. Många hemlösa kämpar för att överleva dagen och det finns sätt att hjälpa. Du kan uppleva gemenskap även om du är ensam under julhelgen – genom att ge! Läs mer om det how exempelvis Stadsmissionen eller Hemlösa.se.

Läs också: Julen är inte härlig för alla – så kan du hjälpa och stötta barn i jul

5. Tänk positivt

Det är lätt att falla i ett destruktivt mönster när man fokuserar på ensamheten och tankar om att julen är en jobbig högtid. Bryt mönstret och fokusera på det positiva i ditt liv istället. Skriv en lista med saker du uppskattar, sådant du åstadkommit under året och saker du är stolt över.

6. Det är okej att vara ledsen

Du kanske spenderar julen ensam i ditt hem eller med familjemedlemmar du önskar att du hade en bättre relation till. Det kan kännas fruktansvärt jobbigt (särskilt när du påminns om alla andras underbara julfiranden) men var inte för hård mot dig själv. Att känna sig nere är helt okej, du behöver inte alltid vara glad. Men om du fokuserar på att ge, hjälpa andra som har det svårare än du och försöker se det positiva i ditt liv– kommer du garanterat ta igenom dig julen lättare!

Källa: The Every Girl

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!