Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Upplev Svalbard – resmålet för dig som gillar djur, natur och äventyr

Om någon nämner Svalbard så tänker du nog rätt snabbt på arktisk kyla. Helt rätt. Sedan halkar du säkerligen in på isbjörns-spåret. Också helt rätt, men Svalbard som resmål är mycket mer än så och bör upplevas (i alla fall en gång) i livet!

svalbard-longyearbyen

Här hittar du bästa tipsen på vart du ska hänga, vad du ska göra, äta och dricka och bo i isbjörnarnas rike – Svalbard!

DJUR

Gillar du djur så borde det räcka att nämna att det är fullt möjligt att stöta på både isbjörn, valross, säl, ren, räv och val i det fria. Dessa djur har du störst chans att se om du tar dig en bit från staden Longyearbyen med någon form av transportmedel då de inte myllrar av isbjörn på gågatorna även fast det också har hänt.

ren-svalbard

NATUR

Gillar du inte djur så kanske du i alla fall uppskattar dramatisk natur. I Svalbard får du nämligen det i överflöd. Några träd eller buskar finns dock inte men om våren och sommaren kan du se en och annan vacker blomma i det annars nakna landskapet.

Svalbard-skidor

MAT

Longyearbyen bjuder på en del riktigt trevliga restauranger beroende på vad du är ute efter. Här listar vi tre favoriter.

Gruvelagret-longyearbyen

gruvelagret-svalbard

Restaurang Gruvelagret ligger i lokaler som har över 100 år gruvdrift på nacken. Restaurangen erbjuder färdiga menyer med 3-5 rätter med tillhörande vinpaket. Fantastisk och prisvärd mat som passar perfekt om ni ska fira till det lite under semestern.

Restaurang-huset-longyearbyen

Restaurang Huset har två restauranger i samma byggnad där ena delen är en krog som serverar god och prisvärd husmanskost medan den andra delen bjuder på fine dining (som finns listad i white guide)! Huset har även en imponerande vinkällare med över 20 000 flaskor.

Restaurang-kroa-longyearbyen

Restaurang Kroa är listad nr 1 på Tripadvisor och bjuder in till en avslappnad och härlig lokal med rustika och vällagade rätter och välfyllda glas. Här blir du garanterat mätt och får en trevlig kväll med skön livemusik.

FIKA

Fruene-cafe-longyearbyen

Fruene-cafe-longyearbyen

Fruene kaffe och vinbar bjuder på matiga sallader, goda smörgåsar och färska bakverk men har även ett chokladeri där de tillverkar sina egna praliner. Helt klart värt ett besök (och ett antal praliner)!

KAFFE

Rabalder Café & Bakeri bjuder på stans bästa kaffe. Här hittar du också goda kakor och matigare alternativ att avnjuta till lunch  i en mysig atmosfär.

Fruene-cafe-longyearbyen
BAR

Svalbar bjuder både på de bästa drinkarna samt godaste ölen. Stället är känt för sin rustika mat i kombination med coctails och har utöver det stans största utbud på öl från världens alla hörn. Baren anordnar ofta temakvällar med livemusik. Festligt är bara förnamnet!

AKTIVITETER

Börja resan på Svalbards museum! Där du kan lära dig mer om stadens historia och kolla in första (uppstoppade dock) isbjörnen. Museet passar både vuxna och barn och är både intressant och lärorikt.

Longyearbyen-svalbard

Ta en stadsrunda för ca 300 kronor kan du åka på en två-timmars bytur med buss där du blir guidad genom hela staden.

isgrotta-svalbard

Åk till isgrottan under glaciären Scott-Turnerbreen bildar smältvattenkanalerna varje år en fantastisk isgrotta som blir flera km lång. I februari grävs ingången fram av researrangörerna. Här kan det vara bra om du är i någorlunda god form då det är en rätt fysisk aktivitet att ta sig upp och ner.

Planera in en skidtur! Du kommer inte närmare naturen än så. På en längre tur så sover man i vintertält och sätter upp snubbeltråd som för skydd mot ovälkomna björnar. 

hundspann-svalbard

Åk hundspann om du vill uppleva en tystare aktivitet (än t.ex. skoter). Hundspann är både är roligt och avslappnande på samma gång. Ni åker två och två och kan turas om att köra och sitta och slappa på släden och njuta av naturupplevelsen.

Svalbard-skoter

Polar bears, Svalbard,

Ta en skotertur. Med skoter kan du ta dig till isbjörnarnas (ofta avlägsna) områden av Svalbard, långt från Longyearbyen. Har du turen med dig så få du se dig en vit och lurvig jätte vandra förbi.

Spitsbergen, Svalbard,

Upplev Svalbard till havs! Med båt kan du ta dig till många av de ställen som är svåra att nå på annat sätt. Du har därmed större chans att se en isbjörn på riktigt nära håll. Blir de inte en isbjörn så får du njuta av en vacker miljö.

BOENDE

Hotellen i Longyearbyen är rätt så dyra och här kan du som lyxigast bo på tre-stjärnigt hotell. Tänk på att Svalbard inte är ett resmål där du hänger på hotellet utan oftast åker på turer från morgon till kväll. Här listar vi tre hotell i olika prisklasser.

Radisson Blu Polar Hotel spitsbergen 

3-stjärnigt hotell som erbjuder trevliga rum för dryga 2800 kronor/natten. Det är inte gratis men här får bor du i en trevlig miljö och får en välsmakande frukost på köpet.

Spitsbergen Hotell

Här kan du bo i dubbelrum för ca 2300 kronor/natten. Hotellet ser inte mycket ut för världen utifrån men är elegant inrett och har dessutom en bra restaurang med vällagad mat och bra service.

Mary-Ann’s Polarrigg

Det mest prisvärda och genuina hotellet måste vara Mary-Ann’s Polarrigg som är byggd av gamla riggar i ett gammalt industriområde. Här kan du välja mellan eget och delat badrum med pris från 1300 kronor/natten. Hotellet är mysigt inrett och har en magiskt vacker vinterträdgård där du kan avnjuta frukost, lunch eller middag.

Airbnb

Via Airbnb kan du boka hus eller rum via privatpersoner.

SHOPPING

Här kan du handla kvalitetskläder från märken som Norrøna, Mammut, Haglöfs och Fjällräven som säljs i de flesta butikerna. Du kan även fynda skinn, päls, hantverk och annat smått och gått i de små pittoreska butikerna.

MISSA INTE

Midnattsolen som är ett naturligt fenomen som betyder att solen aldrig går ner under sommarmånaderna. Med andra ord lyser den 24/7.

FLYG

Sas flyger till Longyearbyen via Oslo och Tromsö. Från Sverige kostar det ca 3 500–5 500 kr t/r.

Trevlig resa!
Svalbad-LongyearbyenSvalbard-longyearbyen

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!