Nöje

Så reagerar kändisarna på attacken mot Capitol i USA: “Terrorister”

6 januari 2021 har redan skrivit in sig i historieböckerna – det menar många experter efter att Trump-supportrar stormade Kapitolium (United States Capitol) i Washington D.C. under gårdagen. Och kändisarna har inte varit sena på att reagera på händelsen – här nedan kan du se några av dem.

Foto: Library of Congress, Unsplash

Allt fler röster höjs för att Donald Trump ska tvingas lämna sin plats som USA:s president tidigare än planerat, efter att byggnaden där senaten formellt skulle välja Joe Biden som president stormades av Trump-supportrar. Bland annat har SVT rapporterat att allt från politiker till näringslivstoppar och Hollywoodkändisar har kommenterat händelserna – här nedan kan du se vad några av dem säger om händelsen.

Sacha Baron Cohen

Skaparen av Borat vände sig i en tweet till de högsta cheferna för Facebook, Twitter, Youtube och Google med en retorisk fråga om de “äntligen” kommer att agera och stänga av Donald Trump från sina plattformar efter att han framkallat en våldsam attack på den amerikanska demokratin:

Det är inte första gången som Sacha Baron Cohen tar upp frågan: Indiewire rapporterar att han tidigare kallat Facebook för “den största propagandamaskinen genom historien” och “Trumps plikttrogna allierade” i en “virvelvind av konspiratorisk galenskap”.

Ava DuVernay

Filmskaparen Ava DuVernay, som bland annat har vunnit pris vid Sundance Filmfestival och blivit Oscars-nominerad, citerade talet som Donald Trump höll till sina supportrar under tiden som attacken pågick.

Ava DuVernay citerar när Trump vände sig direkt till demonstranterna: “Jag förstår er smärta. Jag förstår att ni är sårade. Men ni måste gå hem nu … Vi älskar er. Ni är väldigt speciella” och skriver att det var Trumps uppmaning “till sina terrorister”.

Michael Keaton

Skådespelaren skriver på Twitter om hur han minns hur han blev jagad genom tårgas när han demonstrerade mot Vietnamkriget på 70-talet.

“Vad polisen INTE gjorde idag var chockerande. De var sannerligen redo under Black Lives Matter-demonstrationerna som var fredliga” skriver han.

Cynthia Nixon

Skådespelaren och numera politikern och aktivisten Cynthia Nixon menade att de som bröt sig in i senaten inte ska kallas för demonstranter utan inhemska terrorister:

Joe Biden

Senaten var i full färd med att formellt godkänna Joe Biden som USA:s nya president när attacken ägde rum. På sin Instagram skriver Joe Biden bland annat:

– Världen ser på – och som så många andra amerikaner är jag chockad och bedrövad att vår nation, som så länge varit en fyr av ljus, hopp och demokrati har kommit till en så mörk punkt.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Joe Biden (@joebiden)

Yandy Smith

I en post på sin Instagram har filmskaparen Yandy Smith skärmdumpat en tweet av Donald Trump som han skrev under Black Lives Matter-rörelsen, där han bland annat skrev att de som vandaliserar eller skadar federala byggnader kommer åtalas och kan vänta sig “MINST TIO ÅR I FÄNGELSE”. Yandy Smith undrar om det fortfarande gäller:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Yandy Smith-Harris (@yandysmith)

Posten hashtaggar hon med #itstheprivilegeforme, och hon är inte den enda som tar upp frågan om “white privilege” och som ställer sig frågan vad som hade hänt om samma sak hade hänt under Black Lives Matter-rörelsen.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Yandy Smith-Harris (@yandysmith)

Raphael Warnock

Något annat historiskt som skedde under gårdagen var att pastorn Raphael Warnock blev Georgias första svarta senator. New York Times skriver att han redan innan gårdagens stormning av U.S. Capitol, i ett samtal med Kamala Harris under ett event för några dagar sedan, berättade hur han tidigare blivit arresterad av poliser när han har demonstrerat utanför byggnaden:

– Jag var inte arg på dem. De gjorde sitt jobb och jag gjorde mitt jobb. Men om några dagar kommer jag träffa de där Capitol Hill-poliserna igen och den här gången kommer de inte ta med mig till stationen. De kan hjälpa mig att hitta mitt nya kontor, sa han då.

När attacken var ett faktum valde han dock att fokusera på vad han tror är lösningen på motsättningarna och citerade Martin Luther King:

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!