Nöje

Vad är Thanksgiving och varför firar man det?

Thanksgiving är en amerikansk tradition som de flesta av oss nog har hört talas om. Men vad är Thanksgiving egentligen? Vi tar en titt på bakgrunden till traditionen.

Foto: Unsplash

De flesta har nog sett Thanksgivingfirande i amerikanska tv-serier, men varför och när det firas är det kanske inte alla som vet. Här är historien bakom Thanksgiving, eller Tacksägelsedagen som den även kallas.

Vad är Thanksgiving?

Thanksgiving kommer från början från en tradition som uppstod i 1500-talets England. Traditionen var ett tillfälle för folk att tillsammans tacka Gud för sina välsignelser. På 1600-talet nådde sedan traditionen Nordamerika i samband med att engelska och irländska kolonisatörer grundade staden Plymouth.

Kolonisatörerna kom över med skeppet Mayflower år 1620 och plundrade ursprungsbefolkningen på deras ägodelar. Efter att en stor del av engelsmännen och irländarna inte överlevt vintern tvingades de dock be lokalbefolkningen om hjälp, samt lämna tillbaka det de stulit.

Ursprungsbefolkningen visade kolonisatörerna nåd och gav dem mat, vilket britterna och irländarna gengäldade med att anordna en skördefest 1621 – föregångaren till thanksgiving.

Thanksgiving i modern tid handlar fortfarande om att visa tacksamhet. Oftast är det ett tillfälle då familjen samlas, äter god mat och låter alla runt bordet dela med sig av något de är extra tacksamma över från året som varit – en fin stund där alla samlas och får en chans att bara umgås och ha det trevligt tillsammans.

När är Thanksgiving?

I USA firar man Thanksgiving den fjärde torsdagen i november. Detta slogs fast 1941, men redan 1863 blev Tacksägelsedagen en nationell högtid. I år infaller Thanksgiving därmed den 24 november.

Intressant nog var det författaren Sarah Josepha Hale – upphovskvinnan till sången Mary Had a Little Lamb – som övertalade den dåvarande presidenten Abraham Lincoln att göra Thanksgiving till en nationell högtid.

Vad äter man på Thanksgiving?

Den rätt som främst förknippas med thanksgiving är kalkon. Denna tillagas med en fyllning som kan bestå av allt från lök till brödsmulor eller örter. Andra klassiska rätter och tillbehör på Thanksgiving är potatismos, tranbärssås, brysselkål och pumpapaj.

Läs även:

Så firade kändisarna Thanksgiving.

Källa: Världens Historia, The Spruce Eats, Time

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!