Nöje

Vad hände med Gabby Petito? Allt vi vet om 22-åringens tragiska fall

Gabby Petitos försvinnande och död skakade en hel värld – men redan innan tragedin ägde rum fanns det flera tecken på att allt inte stod rätt till mellan Petito och hennes fästman Brian Laundrie.

Foto: Instagram @gabspetito

I juni 2021 påbörjar Gabby Petito, 22, och hennes fästman Brian Laundrie, 22, en efterlängtad resa genom USA som ska innefatta besök till olika nationalparker. Inledningsvis delar Petito med sig av resan till sina följare på sociala medier och har tät kontakt med sin familj – men i slutet av augusti upphör uppdateringarna abrupt.

Slog sin fästmö – slapp åtal

Det som familjen inte är medveten om vid denna tid är att flera personer har bevittnat fysiska bråk mellan Petito och hennes fästman under resan. Den 12 augusti ringer en förbipasserande förare 911 efter att ha sett en man slå en kvinna i en vit van, samma typ av fordon som Petito äger:

“Då stannade vi”, hörs personen säga i inspelningen från nödsamtalet. “De sprang upp och nedför trottoaren. Han fortsatte att slå henne, hoppade in i bilen och de körde iväg.”

Foto: Instagram @gabspetito

Polisen hittar Petito och Laundrie. Efter att ha pratat med dem båda kommer man fram till att de bör spendera kvällen på varsitt håll. I rapporten beskrivs Petito som “förvirrad och känslosam”. Inga åtal väcks. Man anser att situationen inte “eskalerade till nivån av misshandel”.

Under samtalet, som fångas på film av de kameror som poliserna bär, hävdar Petito att hennes fästman visserligen slagit henne, men att hon “slog honom först”.

“Både mannen och kvinnan rapporterade att de är förälskade och förlovade och desperat inte ville se någon åtalad”, lyder rapporten.

@yahoonews Police video shows #GabbyPetito, who disappeared while on a cross-country trip with her fiancé. #news #missingperson #brianlaundrie #yahoonews ♬ original sound – Yahoo News

Sista meddelandet från Petito

Den 17 augusti åker Laundrie hem till Florida. Veckan därpå, den 23 augusti, flyger han till Salt Lake City för att återförenas med sin fästmö. Senare samma vecka bevittnar ett par Petito och Laundrie bråka på en restaurang i Jackson i delstaten Wyoming. Restaurangens manager uppger i efterhand att det skedde en “incident” den dagen, men att det inte finns någon övervakningsfilm att tillgå.

Den sista veckan i augusti 2021 hör Petitos familj av henne för sista gången. Under tiden som hon sms:ar sin mamma – 24, 25 och 27 augusti – tros hon vara i nationalparken Bridger-Teton, Wyoming. Den 30 augusti kommer det sista sms:et, som familjen misstänker inte är skrivet av Gabby:

“Ingen täckning i Yosemite.”

Detta är slutet på kommunikationen mellan Petito och hennes familj.

Gabbys sista Instagraminlägg 26 augusti 2021

Berättade om Laundrie på TikTok

En dag före det sista sms:et, den 29 augusti, plockar en kvinna upp Laundrie i Wyoming då han liftar i Colter Bay i nationalparken. Han hävdar att han har campat på egen hand under flera dagars tid, medan hans fästmö befunnit sig i sin van och gjort inlägg till sociala medier.

Laundrie verkar dock bli upprörd när han får reda på att kvinnan – Miranda Baker – och hennes pojkvän inte är på väg till Jackson, som han trodde, utan Jackson Hole. Han ber dem släppa av honom. I efterhand berättar Baker om incidenten för polisen. Hon laddar även upp ett klipp på TikTok där hon berättar vad som hände.

@mirandabaker_ #gabbypetito #findgabby #brianlaundrie ♬ original sound – Miranda Baker

Kort efter att Baker släpper av Laundrie plockas han upp av en annan förare, Norma Jean Jalovec. Hon berättar senare att hon kör honom till campingplatsen vid Spread Creek  – den plats där Petitos kvarlevor senare skulle hittas.

Föräldrarna slår larm

Den första september 2021 återvänder Laundrie till sitt och Petitos hem, där även hans föräldrar bor. Där återfinns senare den van som han och Petito har använt under sin resa. Veckan därpå syns Laundrie och hans familj besöka en campingplats 12 mil hemifrån.

Senare samma vecka anmäler Petitos familj hennes försvinnande. Laundries familj vägrar prata med polisen, utan hänvisar dem till sin advokat. Genom sin advokat vädjar Petitos familj Laundrie att berätta vad han vet om försvinnandet:

“Snälla, om du eller din familj har någon anständighet kvar, snälla, berätta för oss var Gabby är. Berätta om vi ens letar på rätt plats. Vi vill bara att Gabby ska komma hem.”

Enligt familjens advokat har de tidigare samma månad försökt ta kontakt med Laundries familj, som vägrat besvara deras frågor om var Gabby befinner sig.

Under hashtagen #findgabby mobiliserar nätdetektiver världen runt och deras upptäckter kommer att bli avgörande i polisens jakt på gärningsmannen.

Petitos kropp hittas

Efter att ha försökt övertala Laundrie att berätta vad han vet i flera dagar får polisen reda på att han nu är försvunnen. Hans familj uppger att han försvann från hemmet den 14 september. Nu letar myndigheterna efter både Petito och Laundrie. Den senare tros befinna sig i Carlton Reserve, ett stort naturområde i Florida med vandringsleder som sträcker sig över nästan 13 mil.

Bara några dagar efter Laundries försvinnande upptäcks Gabby Petitos kropp i Wyoming – och det fastställs att hon har strypts till döds tre till fyra veckor tidigare.

Den 20 oktober återfinns även det som visar sig vara Laundries kvarlevor. Dödsorsaken är ett pistolskott mot huvudet. Det uppges vara ett självmord. I januari 2022 går FBI ut och berättar att man i närheten av Laundries kropp hittat en anteckningsbok där han tar ansvar för Petitos död.

Sedan händelserna förra året har Gabby Petitos familj stämt Laundries föräldrar, som de menar kände till mordet på Gabby. De har även anklagat Laundries föräldrar för att planera att hjälpa honom att lämna landet.

I augusti 2022 stämde familjen dessutom polisen i Moab i delstaten Utah, som de menar misslyckades med att beskydda Petito i samband med deras interaktion med henne och Laundrie den 12 augusti 2021.

#findgabby: När Internet löste ett mord

Under 2021 släpptes en amerikansk dokumentär om Gabbys historia: “The Murder of Gabby Petito: Truth, Lies and Social Media”. Dokumentären har nu kommit till SVT Play – “#findgabby: När Internet löste ett mord”. Se dokumentären här!

Källor: CNN, Independent, NBC News

Foto: Instgram @gabspetito

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!