Nöje

Vägen till vigseln: 1 år kvar till bröllop – här är to do-listan att checka av

I artikelserien “vägen till vigseln” fick vi följa Metro Modes förra redaktionschef, Cassandra Lundgren genom alla förberedelser – i jakten på drömbröllopet. Varje vecka bjöd hon på värdefulla tips och trix som du kommer att ha nytta av, hur din stora dag än ser ut!

“I december 2017 friade min sambo sedan sju år tillbaka, under en semester på Zanzibar. Bland paraplydrinkar och palmblad skrek jag “jaaaa” med tårar i ögonen, och redan dagen efter bestämde vi datum. I år blir bröllopet av – och den 8 september säger vi “ja” till varandra i Frankrike, Bretagne. I den här artikelserien kan ni följa min resa, men också inspireras till er egen.”

Mindre än ett år kvar till vigseln är det på tiden att börja checka av dessa åtta punkter!

1. Bestäm datum och skicka “save the date” 

Ja, det kanske är lite tidigt men ska ni gifta er under semester-tider och högsäsong så kan det vara bra att vara ute i god tid. Inbjudan behöver inte vara klar men när ni bestämt ett datum, så mejla eller skicka ut “save the date”-kort. Detta, för att alla era gäster ska ha chansen att komma innan de bokat upp någonting annat.

2. Boka vigselplats och festlokal 

Drömmer ni om att glida in mot altaret i en kyrka? Då är det hög tid att boka vigseltid i den specifika kyrkan ni önskar. Föredrar ni hellre att gifta er i en äppellund på ett musteri? Då bör samtalet/mejlet angående bokning göras även dit. När ni checkat av vart vigseln ska äga rum, är det dags att bestämma er för vart festen ska hållas. Har ni en drömmig lokal i tankarna, så är risken stor att fler också har det. Var ute i god tid, så ni inte behöver tumma på viktiga punkter som när, var och hur.

3. Boka vigselförättare 

Vill ni inte bli vigda av en präst så måste ni boka en vigselförrättare inför den stora dagen. Detta behöver inte innebära att ni måste gifta er på Stadshuset utan kan ske i trädgården, i festlokal eller liknande. Om ni vill boka privat vigsel så mejla eller ring den förrättade ni önskar med förfrågan om datum, tid och plats. Bokning är bra att få överstökat så snart som möjligt men måste ske senast 14 dagar före vigseln.

4. Utse tärna och bestman 

Detta ska vara en lustfylld punkt att checka av! Vem eller vilka vill ni ha vid er sida under vigseln (och hela spektaklet kallat bröllop)? När ni bestämt dig för vem/vilka som ska få denna hedersuppgift, så bör ni fråga de tilltänkta.

5. Utse och fråga toastmaster 

Välj en toastmaster eller ett värdpar, vars huvuduppgift på bröllopet är att presentera tal och framföra eventuella telegram, samt få bröllopet att flyta på så smidigt som möjligt. När ni fått ett “ja” på hedersuppgiften, är det viktigt att ni delar med er av era förväntningar inför er stora dag! Här listar vi 6 saker som du som toastmaster kan göra för att höja ribban på bröllopet >>

6. Boka bröllopsfotograf 

Bilderna från bröllopet är ett minne för livet och visst är det stor skillnad på att låta en glad amatör fota – gentemot ett proffs. Prioriterar ni denna punkt och vill ha grymma bilder, så är det en god idé att boka in bröllopsfotograf i god tid. Populära datum bokas nämligen upp som smör i solsken, så vänta inte för länge med denna puck!

7. Välj tema för festen

Att välja ett tema och en röd tråd för festen kommer spara er mycket tid. Drömmer ni om en lantlig dröm bland höbalar, i en pittoresk lada – så bör dukningen och dekoren gå i samma anda. Är ni mer inne på ett högtidligt slott så kanske frackbröllop är ett alternativ? Sätt er ner och diskutera vilka alternativ ni har – och ta ett beslut! Det är först nu ni kan börja kika på detaljerna.

8. Insup inspiration 

Nu är ni redo för en stor dos av inspiration, innan vi går vidare i planeringen. Ni har nämligen alla möjligheter att skapa en dag – precis som ni önskar på bröllopet. Ta den möjligheten! Har ni inga egna ideér och visioner om er stora dag, så lovar vi att andra har det, som ni kan kopiera – rakt av. Ta en titt på pinterest, google och köp hem ett par bröllopsmagasin. Insup alla intryck och börja spalta ner vad som faller just er mest i smaken.

“När ni checkat av dessa första åtta punkter kan ni klappa er på axeln. Nu är det bara en hel del kvar(!) Puuuhh!! Men lugn, jag känner mig inte alls lika stressad längre, för nu gör vi ju det här tillsammans! Nästa vecka tipsar jag om olika drömmiga bröllopsteman, samt inspiration på dekor och dukning.” 

Cassandra Lundgren med hennes fästman Krister efter frieriet på Zanzibar, Tanzania. 

Foto: Unsplash 
Privat: Instagram/Cassandra.lundgren

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!