Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Vägen till vigseln: Bli din egen bröllopskoordinator – planera som ett proffs

I artikelserien ”vägen till vigseln” kan ni följa Metro Modes redaktionschef, Cassandra Lundgren genom om alla förberedelser – i jakten på drömbröllopet. Varje vecka bjuder hon på värdefulla tips och trix som du kommer att ha nytta av, hur din stora dag än ser ut! Den här veckan pratar hon med bröllopskoordinator Johanna Kajson som berättar om hur du lär dig att planera en kärleksfest som ett proffs. 

Vilken post bör man inte snåla in på när man planerar bröllop?

Det beror på vad just ni prioriterar. Vi är alla olika – men ett generellt tips är att lägga mer pengar på fotografen än vad man tänkt spontant. Det finns ingen som ångrat sig av att boka en riktigt duktig bröllopsfotograf trots att man lagt dubbelt så mycket pengar som man först tänkt. Bilderna och filmerna är ju det man har kvar efter och uppskattar i många år.

 

Finns det någon/några poster man kan spara in pengar på?

Blommor och trycksaker är sånt man kan göra själv eller be någon man känner med lite fingerfärdighet fixa.

 

Finns det oväntade utgifter som brukar dyka upp när man planerar bröllop?

Alla småutgifter glömmer man lätt, som porto, taxiresa till vigseln, lunch till hela brudföljet osv. Alla de småposterna har jag med i mina budgetunderlag för att få en så korrekt budget som möjligt i början av planeringen.

 

Vilka är de vanligaste misstagen när man planerar bröllop, och hur undviker man dem?

Att man börja med allt på en gång och liksom drar igång allt direkt så att det till slut känns som ett virrvarr av kaos i huvudet. Jag förstår att man är så taggad på att börja så man drar igång med lokal, färgtema och menyer på en gång men hemligheten till att hålla sin budget, ha kul när man planerar istället för att känna sig stressad och för att lyckas hitta just sitt eget drömbröllop är verkligen att man gör allt i rätt ordning.

 

Hur banar man vägen för en grym bröllopsfest?

Tänk allt i ett körschema/tidsflöde för såväl er som brudpar som gästerna – att utgå från hur gästernas dag kommer gå till hjälper oftast en att se till att det är ett härligt flöde, ingen dötid och mycket smågrejor som är genomtänkta och omtänksamma för gästerna. Tänk på att ha musik vid alla tillfällen, inte bara vid vigseln och dansgolvet utan vid brudskålsminglet och när ni släpper in i festlokalen också.

 

Skiljer sig destinationsbröllop mot ett bröllop hemma i Sverige när de t kommer till planering?

Både ja och nej, mycket är ju samma och en hel del leverantörer kan man välja från Sverige men vigseldelen är lite krångligare och sen upplever många att det är svårare att planera när man själv inte är på plats och kan titta och känna på allt under planeringen.

Om man inte vill göra allt ovan själv? Hur hittar man rätt bröllopskoordinator?

Se till att kika på väletablerade, utbildade bröllopskoordinatorer som gärna ska ha i alla fall tio bröllop i bagaget så kan ni känna er trygga med att det inte bara är någon som gör bröllop på hobbynivå. Hör i bekantskapskretsen eller googla koordinatorn för att se vad han eller hon gjort innan.

 

Vad kostar det på ett ungefär att ta hjälp att planera ett bröllop?

Det beror såklart helt och hållet på hur mycket hjälp man önskar få och om man väljer en junior eller senior bröllopskoordinator. Alltifrån 3000 kronor för startpaket till 100 000 kronor för riktigt avancerade bröllop.

 

Vad är ditt bästa tips till ett blivande brudpar med sitt drömbröllop framför sig?

Börja planeringen i rätt ordning, se till att ha inbokade bröllopsdejter där ni stämmer av mot checklistan och myser i planeringen istället för att dutta och planera lite här och där hela tiden.

 

Jag gifter mig om mindre än två veckor i Frankrike, vad är det viktigaste för mig att tänka på under bröllopsdagen?

Att njuta och vara i nuet! Be någon tärna eller mamma påminna dig under hela bröllopsveckan och framförallt bröllopsdagen att det är NU detta händer. Strunta i alla detaljer och körscheman – de får någon annan sköta.

Foto till vänster: brudpar fotat av Dayfotografi till höger: Johanna Kajson fotat av Sandra Williamsson. 

Foto ovan: Unsplash 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!