Nöje

Vägen till vigseln: Brudarna som redan sagt “ja” delar med sig av värdefulla tips

I artikelserien ”vägen till vigseln” kan ni följa Metro Modes redaktionschef, Cassandra Lundgren genom om alla förberedelser – i jakten på drömbröllopet. Varje vecka bjuder hon på värdefulla tips och trix som du kommer att ha nytta av, hur din stora dag än ser ut! Den här veckan har hon tagit ett snack med brudarna som redan sagt ja – för att få ta del av värdefulla saker att tänka på inför den stora dagen. 

“Om mindre än två månader säger jag och min fästman ja till varandra i Frankrike, Bretagne. Det pirrar i magen av förväntan och nervositet och även fast vi har planeringen under någorlunda kontroll så kan jag inte rå över att känna att det är någonting vi missat. Därför tog jag ett snack med några brudar som redan sagt ja, för att få värdefulla tips på saker som man bara vet – med facit i hand.”

 

Foto vänster: Malin Nahlén/HejFoto.se Foto höger: Karin Herrmansson

Brud: Lina Ullman 

Brud: Lina Ullman 

1. Planera INTE hemma – gör en rolig grej av det

Jag och min man har blivit mycket tightare efter att vi gifte oss, och det har inte med ett ja i kyrkan och en extra ring på fingret att göra. Utan för att vi gjorde all planering och bröllopsfix (och sen även bröllopsresa) tillsammans. Ta verkligen vara på den tiden. Boka upp dejter med varandra, bestäm vad som är fokus just den gången ni ska ses, och ta med er dator och ett peppigt humör till olika fik och restauranger. Sätt er där efter jobbet över lite gott käk och ett glas vin! Det blir både roligare, mer produktivt och ni utmanas i att samarbeta.

 

2. Stressa inte upp er  

Nej, allt behöver inte vara klart ett år innan. Vi var nog senare än alla andra på alla punkter tror jag. Men det blev grymt ändå! Till exempel bytte vi lokal en vecka innan bröllopet. Det var såklart lite stressigt, men överlag var det fantastiskt! Lokalen vi snubblade över var mycket finare och mer passande för vårt bröllop, och trots vissa detaljer som vi inte hann styra om blev det grymt! Har man flexibla och optimistiska vänner och familj runt om sig, och ett riktigt grymt toastmaster-par(!) så kommer allt att lösa sig – oavsett vad som händer (för något kommer bli fel eller gå lite snett, så är det bara)!

 

3. Listor är din bästa vän 

Det är väl kanske världens mest kända arbetsverktyg. Men för bröllop, med många involverade… allt från svärmor, till brudgummens bror, till kusinens pappa etc behöver du skapa listor som alla kan följa, och som gör dig fri från måsten och todo:s! Ta med dessa olika rubriker: Vad ska göras? Vem? Deadline? Tänk på det här! Kontaktuppgifter om du behöver hjälp! Skriv ut och maila ut till alla som hjälper till, några dagar innan. Och det bästa tipset av alla: Ge inte en enda todo till dig själv! På så sätt kan du fixa med detaljer eller finnas till hjälp för alla andra!

Foto: Karin Herrmansson

Nästa bild
Brud: Lina Lindefors

Brud: Lina Lindefors

1. Köp ett färdigt tryck 

Köp ett tryck på till exempel Etsy och ha det genomgående på alla trycksaker ni beställer (inbjudningar, vigselprogram, festprogram, småskyltar). Vårt tryck kostade 40 kronor.

 

2. Använd er av en tryckfirma 

Beställ om möjlighet finns allt via tryckfirma så slipper ni lägga tid på att handla papper, färgpatroner och vika festprogram. Alla trycksaker kostade oss sammanlagt 4000kr- väl värt pengarna!

 

3. Anlita en fotograf

Det är så värt att ha en inhyrd fotograf som förevigar alla minnen. Vi ångrar lite att vi inte hade en videograf också men vi hade många vänner som filmade sånginsatser, tal med mera. Det är så kul att ha kvar.

 

4. Prioritera toastmaster

Vi hade två grymma toastmasters som hade koll på ALLT. Vi gick igenom körschema, kollade lokal osv innan, vilket gjorde att vi verkligen kunde släppa allt dagen till ära.

 

5. Ta hjälp av gästerna

Fördela ansvar på gästernas/närmaste familjen. Våra familjer fick baka en småkaka var då vi hade sju sorters kakor till tårtan. En kompis gjorde även tårtan. Vi lånade även det mesta av utsmyckningen i lokalen och samlades tio personer två dagar innan för att pynta alltsammans.

 

Foto: Malin Nahlén/ HejFoto.se

Nästa bild
Brud: Anna Johansson

Brud: Anna Johansson

1. Gör en TO DO-lista med ALLT

Exempel på vad som bör stå på listan: Beställ hindersprövning, köp kläder och ringar. Boka lokal, catering och utse/fråga toastmaster, tärnor och bestman. Boka präst eller vigselförrättare, köp alkohol och gör en musiklista eller boka liveband. Beställ blommor och tårta och köp dekor och dukning. Skicka ut save the date, inbjudningar och sedan tackkort. Vi gjorde en lista med allt vi skulle kunna tänkas behöva och började checka av den punkt efter punkt.

 

2. Välj bra toastmaster

Min största rekommendation är att välja bra toastmaster/toastmasters. Man kan tänka att man inte behöver det om man ska ha ett litet och intimt bröllop men jag rekommenderar verkligen det. Då finns det en person som håller koll på alla tider/punkter samt bryter isen och presenterar tal. Det är värt mycket för att man ska kunna slappna av helt och njuta av allt som händer.

 

3. Slappna av – och NJUT 

Nej, allt kommer INTE gå som planerat, men vet ni vad? Det gör inget för det är sånt man minns och skrattar åt i efterhand. Saker som går lite fel kan till och med bli de ögonblicken man minns mest. Så slappna av helt och hållet! Ni har en fantastisk dag framför er som ni kommer minnas hela livet!

 

EXTRA TIPS! Placera ut engångskameror på borden som gästerna kan använda. Det är riktigt kul att framkalla bilderna som förevigar många små tillfällen och detaljer under som man själv missar.

Foto: Privat

Nästa bild
Brud: Elin Mellwing

Brud: Elin Mellwing

1. Ta hjälp av böcker och mässor 

Ta hjälp att sätta struktur och planera bröllopet genom böcker och artiklar. Ett annat tips är att gå på bröllopsmässor eller titta in på sajter som specificerat sig inom ämnet, tex Allt om bröllop.

 

2. Prioritera sömnen dagen före

Det hade underlättat om vi hade sovit bättre inför bröllopsdagen. Mycket planering och nervositet gjorde sitt med sömnen. Bröllopsdagen är över så fort så prioritera sömnen dagen före så att ni kan vara pigga och njuta av hela dagen.

 

3. Glöm perfektion  

Man bör ha i åtanke att det som i slutändan är perfekt är just att det inte är det. Våra blommor förstördes till exempel i regnet dagen innan, så vi fick hjälp att plocka vilda blommor istället. Självklart märkte gästerna ingen skillnad. Hänger man upp sig på att allt ska vara perfekt så riskerar man att missa att vara närvarande på sin underbara bröllopsdag. När dagen kommer, släpp allt och njut!

Foto: Privat

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!