Nöje

Valentina Sampaio är Vogue Paris första transsexuella omslagsmodell

Prestigefyllda modemagasinet Vogue väljer att pryda sitt marsnummer med transsexuella modellen och skådespelaren Valentina Sampaio. Vogues chefredaktör Emmanuelle Alt skriver i sin ledarkrönika att Valentina är ett givet val på omslaget, inte bara för sitt utseende och sin personlighet, utan också för att hon representerar rätten att få bli sedd som den man är och känner sig som, oavsett vilket biologiskt kön man föddes med. 

vogue_transsexuell_815

Det är första gången franska Vogue väljer att sätta en transsexuell modell på sitt omslag – och de gör det på årets näst viktigaste och största utgåva, mars-numret. På Vogue Paris Instagram-konto presenteras omslaget som ett led i att “ändra bilden av modebranschen och att bryta ner fördomar”. Chefredaktör Emmanuelle Alt berättar i en intervju med amerikanska Vogue att hon fick upp ögonen för den brasilianska modellen Valentina Sampaio förra året och att hon genast visste att hon ville ha med henne i magasinet.

Valet av omslagsmodell blev officiellt under måndagen 13 februari och har redan fått stor medial uppmärksamhet inför att magasinet släpps i butik den 23 februari. Vogue Paris använder “transsexuell skönhet – och hur den skakar om världen” som huvudrubrik, men Emmanuelle Alt skriver samtidigt i sin ledarkrönika att hon önskar att ämnet könstillhörighet inte ens skulle behöva nämnas:

– Kampen är vunnen först när en transsexuell person kan posera på omslaget till ett modemagasin, utan att det längre känns nödvändigt att nämna det i en ledartext, skriver Emmanuelle Alt.


Foto: Instagram/@vogueparis & @valentts

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!