Nöje

Vanligaste källan till konflikt när par flyttar ihop

Nästan hälften av alla som flyttar ihop väljer att göra det i en ny, gemensam bostad. De största källorna till irritation i början är städning, förvaring och disk. Mer än var femte svensk anger att oordning leder till konflikter hemma och för många – särskilt kvinnor – påverkas också det mentala välbefinnandet av att det är stökigt.

Foto: Shutterstock

Enligt en ny Sifo-undersökning bör du helt klart tänka på var du lägger prylarna där hemma. För drygt var femte svensk är nämligen oordning en källa till konflikt i hemmet. Det som skapar mest irritation under samboendets första tid är städning, disk och förvaring.

Kvinnor påverkas betydligt mer

Det är inte bara stämningen där hemma som påverkas av stök och oreda, även det allmänna välbefinnandet drabbas. 43 procent av svenskarna uppger att de blir irriterade av oordning – och då en betydligt högre andel kvinnor än män. Stress är också en vanlig reaktion.

Vidare framkommer att 27 procent upplever försämrad energi på grund av stök, också här fler kvinnor än män. Dessutom får 15 procent svårigheter att koncentrera sig. 19 procent av kvinnorna mot 10 av männen uppger detta.  

–Det blir väldigt tydligt hur stor inverkan oordning kan ha på vårt mentala välbefinnande – men också på vår förmåga att faktiskt slappna av och känna oss hemma i våra egna bostäder. Man behöver inte vara perfektionist på något sätt, men för relationens skull är det viktigt att ha en dialog och skapa gemensamma rutiner så att båda parter känner att hemmet är en harmonisk och trivsam plats, säger Christine Dalman, förvaringsexpert på Elfa. 

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!