Nöje

Våra bästa hälsohacks från 2023

Under det gångna året har vi lärt oss en hel del om välbefinnande, inte minst genom olika trender på sociala medier. Nedan kan du läsa mer om vilka fem trender för välbefinnandet som satt sig lite extra!

Foto: Shutterstock

Att lära sig hur kroppen fungerar kan ge många fördelar när det gäller välbefinnandet. För visst drömmer vi om ett stabilt blodsocker och en återhämtning som hjälper oss att vakna fulla av energi på morgnarna? Nedan delar vi fem hälsotrender från 2023 – som helt klart förtjänar att få följa med in i det nya året!

Njut av grönsaker innan maten

2023 var året då vi verkligen fick koll på hur blodsockret fungerar, och hur det påverkar humör, aptit, immunförsvar, fokus och till och med huden. Även om en hälsosam och balanserad kost – fri från raffinerad och sockerrik mat – är nyckeln till att upprätthålla balanserade blodsockernivåer, kan man också få ordning på de värsta topparna genom att inleda varje måltid med grönsaker. Fibrerna från grönsakerna “belägger den övre delen av tarmarna med ett skyddande nät, som förhindrar att glukosmolekyler kommer in i blodomloppet och förhindrar därmed en ökning av blodsockret”, har Jessie Inchauspé, även känd som Glucose Goddess, sagt till Vogue.

Fingerandningsmetoden

Många kämpar med sömnen, och på TikTok har “fingerandningsmetoden” trendat som ett sätt att få kroppen att slappna av och lättare falla i sömn. Ta hjälp av mindfullness genom att andas in och ut, samtidigt som du tittar på och följer varje finger med den andra handen.

@joeythurmanfit 5 finger breathing! #breathing #parasympathetic #breathingexercises #boxbreath #boxbreathing #calmbreathing #calmingtechnique #calmingtechniques #stressless #relaxing #relaxation #breathwork #fyp #foryoupage #mentalhealthtips #destress #calmingvideos #calmdown #recoveryexercise #recoverybreathwork ♬ BARELY BREATHING – Grant Averill

20 minuters rörelse om dagen

Ett antal vetenskapliga studier har i år kommit fram till att 20 minuter är en perfekt längd för konditionsträning med måttlig intensitet. Detta är också något som kan öka kognitiva prestationer, även efter en dålig natts sömn. Det kan också motverka många av de negativa hälsoeffekter som en stillasittande livsstil kan leda till.

Träffa vänner

En av de viktigaste faktorerna för välmående är att vara en del av en gemenskap och att ha något att engagera sig i. Det kan handla om en kyrka, en löparklubb eller bokklubb, eller att helt enkelt umgås regelbundet med vänner man tycker om. Att ta sig tid till att umgås med människor i sin närhet ökar välmåendet.

Ät 30 olika grönsaker i veckan

Det vi stoppar i oss påverkar vår fysiska och mentala hälsa, så det är klokt att välja nyttigheter av flera anledningar. Ett enkelt sätt att snabbt förbättra sin kost är att fylla en tredjedel av tallriken med grönsaker. Att äta 30 olika frukter eller grönsaker i veckan förbättrar tarmhälsan och det allmänna välbefinnandet. Det inkluderar även bönor, baljväxter, kryddor, örter, frukt, grönsaker, nötter och frön. Budskapet är tydligt: ju fler växter vi kan äta, desto bättre för kropp och mående.

Källa: British Vogue

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!