Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Vegansk midsommarmat – 9 enkla och goda recept

Passa på att bjuda på växtbaserade alternativ till midsommar! Du behöver inte vara vegan för att uppskatta de härliga recepten som varken kompromissar med smak eller tradition!

Foto & Recept: Yipin

Med 6 enkla recept utökar du valmöjligheterna på midsommarbordet, och tar samtidigt extra hänsyn till miljö och natur. Varför inte testa på en vegansk smörgåstårta, tofusill eller “revbensspjäll”? Till efterrätt kan du maxa med en växtbaserad jordgubbscheesecake. Testa dig fram och låt hela sällskapet njuta av en grönare midsommar i år!

Vegansk skagencheesecake

Vegansk skagencheesecake

En midsommarfavorit! Lyxig cheesecake med fräsch smak av tångrom, citron, dill och rökt tofu.

6-8 portioner
Ingredienser:
Botten
200 g kavring
75 g växtbaserat smör

Fyllning
230 g alspånsrökt tofu
400 g växtbaserad färskost
80 g tångrom
1 st rödlök
1 citron (zest + saft)
1 kruka färsk dill
Salt

Gör så här:
Smält smöret och mixa kavring. Blanda sedan smör och kavring. Tryck ut kavringen i botten av en form med avtagbara kanter. Låt den stå i kylen medans du gör skagenröra.

Skär den alspånsrökta tofun i småkuber och hacka dill och lägg i en skål. Blanda i färskost, tångrom, rödlök, citronzest och citronsaft i skålen. Smaka av med salt.

Ta fram botten från kylskåpet och lägg på fyllningen. Låt stå i kylen 2-3 timmar före servering. Dekorera med tärnad alspånsrökt tofu, dill och tångkaviar. Servera och njut.

Nästa bild
Veganska revbensspjäll

Veganska revbensspjäll

Marinerad och tunt skivad tofu med en härlig krispig grillyta och saftig insida.

6 portioner
Ingredienser:
2 x 230 g yipin tofu naturell (extra fast)
3/4 dl äppelcidervinäger
1/2 dl socker
3 msk ljus sirap
4 pressade vitlöksklyftor
2 tsk färsk ingefära (riven)
3 msk kinesisk soja
2 msk dijonsenap
2 st lime

Gör så här:
Lägg tofublocket i en ren kökshandduk och vira in den. Placera mellan två skärbrädor och placera något tungt ovanpå, låt stå i 30 min. Detta steg kan hoppas över om du väljer en extra fast tofu.

Häll i socker, sirap och äppelcidervinäger i en kastrull och låt koka upp. Pressa saften från limen i kastrullen och lägg i senap, srirachasås, soja och pressad vitlök. Låt såsen reducera tills marinaden tjocknar. Låt marinaden svalna.

Skiva tofun i stavar, cirka 1 cm höga och 2 cm breda. Lägg i en plastpåse tillsammans med marinaden. Låt tofun gotta sig i marinaden i kylskåpet ( gärna i minst tre timmar för en intensivare smak)

Ta fram tofun från kylen och lägg på grillen ( spara marinaden som blev över), vänd på den när den fått riktigt med färg och grillyta. Pensla på marinaden så de får extra mycket smak.

Servera dina veganska revbensspjäll med färskpotatis och en god sallad.

Nästa bild
Klassisk inlagd tofusill

Klassisk inlagd tofusill

Tofusill med purjolök, morot och rödlök som påminner om klassisk inlagd sill.

Ingredienser:
230 g yipin tofu naturell (extra fast)
6 dl vatten
1 dl ättiksprit
1 dl socker
1 morot
1 rödlök
1 dl saltgurka
Cirka 10 cm skivad purjolök
1 msk senapsfrön
Dill till ganering

Gör så här:
Koka upp vattnet och blanda med socker och ättiksprit. Låt svalna.

Hacka och skiva rödlök, morot, purjolök och saltgurka. Skär tofun i rektangulära skivor. Blanda alla ingredienser i en skål eller burk.

Förvara din tofusill i kylskåp under natten så är den klar för servering dagen efter.

Nästa bild
Vegansk jordgubbscheesecake med vit choklad

Vegansk jordgubbscheesecake med vit choklad

Ingen midsommar utan jordgubbar! Här har du en somrig cheesecake i glas med krämig fyllning av vit choklad och silkesmjuk tofu.

4 portioner
Ingredienser:
Fyllning

200 g silkesmjuk tofu (1/2 förpackning)
1 dl socker
100 g växtbaserad färskost
1 msk citronjucie
Zest från 1/2 citron
1 1/2 dl växtbaserad grädde
1 nypa vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad (till exempel växtbaserad)

Jordgubbssås
3 dl jordgubbar
1 dl vatten
1 msk socker
Zest från 1/2 lime
1 nypa vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
Digestivebotten
8 st digestivekex
4 msk margarin

Gör så här:
I en kastrull på medelhög värme, kokar du ihop jordgubbar, vatten, socker, limezest och vaniljpulver. Låt koka tills jordgubbssåsen tjocknat och placera sedan i kylen.

Mixa silkestofu, färskost, citronjuice, citronzest och socker pösigt. Vispa grädde och vaniljpulver fluffig i en bunke för sig. Smält chokladen i ett vattenbad. Blanda samman allt och placera i kylen. Smält margarin och krossa digestivekexen. Blanda ihop.

I fyra serveringsglas, placera först ett lager av digestive, och sedan fyllningen. Placera i kylen i cirka 30 minuter. Toppa med ett lager jordgubbssås och färska jordgubbar.

 

Nästa bild
Vegansk skärgårdssill (krämig)

Vegansk skärgårdssill (krämig)

Drömsill i vegansk variant med fräscha toner av dill och citron.

Ingredienser:
230 g yipin tofu naturell (extra fast)
1 1/2 dl växtbaserad créme fraiche
3/4 dl växtbaserad majonäs
2 tsk citronsaft
2 msk vegiar
3 msk tångrom
1 msk citronzest
Salt och peppar
1/2 dl dill
1/4 dl gräslök

Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en skål eller glasburk. Tärna tofun, lägg den i blandningen och rör om.

Låt stå i kylen under natten innan servering.

Servera den veganska skärgårdssillen i en glasburk.

Nästa bild
Festlig vegansk smörgåstårta

Festlig vegansk smörgåstårta

En sagolikt god smörgåstårta med krämig fyllning av vegansk skagenröra och rökt tofu.

Nästa bild
Vegansk jordgubbstårta

Vegansk jordgubbstårta

Jordgubbstårta med vit choklad är en växtbaserad variant av en klassisk jordgubbstårta. Den har en krämig fyllning med smak av vit choklad.

Ingredienser:

400g yipin tofu silkesmjuk
200g vit choklad
valfri tårtbotten (t.ex. recept från Fridasvegobak)
3 dl växtbaserad grädde
2 dl jordgubbssylt
1 L färska jordgubbar

 

Gör så här:

1. Smält chokladen i ett vattenbad.
2. Lägg silkestofun i en skål och vispa med en elvisp till en slät konsistens. Häll i den smälta chokladen och fortsätt vispa.
Att mixa i en matberedare eller blender går också bra och ger ett lite slätare resultat.
3. Låt stå i kylskåpet ett par timmar.
4. Varva tårtbotten, grädde, sylt och chokladfyllningen. Toppa med jordgubbar och bjud på en sagolikt god vegansk jordgubbstårta!

 

Nästa bild
Kavringsnittar med vegansk skagen

Kavringsnittar med vegansk skagen

Perfekt på vilka snittar som helst, från kavringsnittar till krustader och tunnbröd. Mums!

Ingredienser:

200g yipin tofuröra skagen
1 paket kavring
1 rödlök
1 rött äpple
1 citron

Gör så här:

1. För att göra kavringsnittar: använd ett runt glas eller en rund pepparkaksform och skär kavringen i runda former.
2. Hacka rödlöken och skär det röda äpplet i tunna skivor.
3. Lägg på tofuröran på dina kavringsnittar och toppa med rödlök, äppelskivor och citronsaft från en pressad citron. Servera dina med tofuröra skagen och njut!

Nästa bild
Lyxig växtbaserad toast skagen

Lyxig växtbaserad toast skagen

Förtrollande god och klar på mindre än 10 minuter!

Ingredienser:

200 g yipin tofuröra skagen
4 toasts
tångkaviar
citron
färsk dill

Gör så här:

1. Rosta 4 toasts och skär dem i trianglar.
2. Lägg på en klick tofuröra skagen på toasten. Skiva citron.
3. Toppa med tångkaviar, dill, pressad citron och en citronskiva. Servera dina toast skagen och njut!

 

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!