Vegansk påskmat - 4 goda och enkla recept
Publicerad den 1 april 2025 av Metro Mode
Bara för att man väljer att äta veganskt ska man inte behöva tumma med varken smak eller kvalitet! Nedan listar vi fyra underbara recept för dig som väljer veganskt och som funkar perfekt på påskbordet!

Tofusill och vegansk skagenröra är två smakrika alternativ till påskens plockbord. Lika gott som enkelt att svänga ihop och garanterat ett uppskattat och festligt tillskott till knytkalaset – vegan eller ej!
- Yipin
Festlig avokado med vegansk skagenröra
Ingredienser: 200 g yipin tofuröra skagen 2 avokados Tångkaviar Citron Färsk dill Gör så här: Dela fyra avokadohalvor på mitten och kärna ur. Lägg på en klick tofuröra skagen på toasten. Skiva citron. Toppa med tångkaviar, dill, pressad citron och en citronskiva. Servera din avokado med vegansk skagenröra och njut! - Yipin
Tofusill med smak av senap
Ingredienser: 230 g yipin tofu naturell3 msk dijonsenap3 msk socker½ tsk salt½ msk ättiksprit 12%¼ dl vatten¼ dl matgrädde, ex. växtbaserad1 dl olja1 msk dill Gör så här: Blanda senapen med socker, salt och ättika. Tillsätt grädde, olja och vatten under omrörning. Blanda sedan ner dillen. Tärna tofun, lägg den i blandningen och rör om. Låt stå i kylen över natten innan servering. Servera i en glasburk och njut! - Yipi
Vegansk skagencheesecake
Lyxig och matig cheesecake med en krämig fyllning av vegansk färskost, dill, citron, rödlök och tångrom. 6-8 portioner Ingredienser: Botten 200 g kavring 75 g växtbaserat smör Fyllning 230 g alspånsrökt tofu 400 g växtbaserad färskost 80 g tångrom 1 st rödlök 1 citron (zest + saft) 1 kruka färsk dill Salt Gör så här: Smält smöret och mixa kavring. Blanda sedan smör och kavring. Tryck ut kavringen i botten av en form med avtagbara kanter. Låt den stå i kylen medans du gör skagenröra. Skär den alspånsrökta tofun i småkuber och hacka dill och lägg i en skål. Blanda i färskost, tångrom, rödlök, citronzest och citronsaft i skålen. Smaka av med salt. Ta fram botten från kylskåpet och lägg på fyllningen. Låt stå i kylen 2-3 timmar före servering. Dekorera med tärnad alspånsrökt tofu, dill och tångkaviar. Servera och njut. - Yipin
Veganska revbensspjäll
Marinerad och tunt skivad tofu med en härlig krispig grillyta och saftig insida. 6 portioner Ingredienser: 2 x 230 g yipin tofu naturell (extra fast) 3/4 dl äppelcidervinäger 1/2 dl socker 3 msk ljus sirap 4 pressade vitlöksklyftor 2 tsk färsk ingefära (riven) 3 msk kinesisk soja 2 msk dijonsenap 2 st lime Gör så här: Lägg tofublocket i en ren kökshandduk och vira in den. Placera mellan två skärbrädor och placera något tungt ovanpå, låt stå i 30 min. Detta steg kan hoppas över om du väljer en extra fast tofu. Häll i socker, sirap och äppelcidervinäger i en kastrull och låt koka upp. Pressa saften från limen i kastrullen och lägg i senap, srirachasås, soja och pressad vitlök. Låt såsen reducera tills marinaden tjocknar. Låt marinaden svalna. Skiva tofun i stavar, cirka 1 cm höga och 2 cm breda. Lägg i en plastpåse tillsammans med marinaden. Låt tofun gotta sig i marinaden i kylskåpet ( gärna i minst tre timmar för en intensivare smak) Ta fram tofun från kylen och lägg på grillen ( spara marinaden som blev över), vänd på den när den fått riktigt med färg och grillyta. Pensla på marinaden så de får extra mycket smak. Servera dina veganska revbensspjäll med färskpotatis och en god sallad.