Nöje

Zara Larsson i exklusiv intervju: ”Jag är inte i närheten av där jag vill vara”

Zara Larsson är högaktuell. Nyligen släppte hon sitt andra album So Good och i slutet av maj lanserar hon en klädkollektion med H&M. ”Det är kärleken till musiken som jag gör det här för” säger hon till Metro Mode när vi fick en pratstund med Sveriges popdrottning.

Foto: H&M

Den 18:e maj kommer Zara Larssons H&M-kollektion ut, ett samarbete som många älskar, men inte alla. På hennes Instagramkonto är en del fans kritiska till samarbetet på grund av hur arbetsförhållandena ser ut för kvinnorna i fabrikerna. Vi har pratat med Zara Larsson om samarbetet och kritiken, om det nya albumet och hennes driv: kärleken till musiken.

Nu är det ett litet tag sedan det nya albumet kom ut. Vad har du för tankar och känslor till det nu?

– Så otroligt kul att det är ute och att folk kan lyssna på det. Och jag är väldigt stolt och glad över alla låtarna. Och det känns kul att jag kan sjunga låtarna som folk faktiskt går hem och lyssnar på.

Vad har du för egen favorit på plattan?

– Min personliga favorit skulle nog vara Only you. Den är väldigt äkta och rå.

Du har också ett samarbete med H&M och kollektionen släpps snart. Varför vill du göra en kollektion med just H&M?

– Vi har pratat med dem väldigt länge och det kändes bara som rätt grej att göra. H&M är svenskt, det är ett av världens största klädföretag och vet absolut vad de gör, så att göra en kollektion med H&M kändes väldigt tryggt. Och det var otroligt kul att jobba med dem för de är fantastiska.

– Det är väldigt härligt att kunna prata och bolla mina idéer. H&M är ett företag som jobbar med så mycket kläder och om jag vill ha någonting, den här tröjan i det här materialet så kommer de ha det materialet. Vi har fått känna och testa mycket grejer. Så jag vet vad jag kommer få när det händer. 

Vad kan vi förvänta oss av kollektionen?

– Kollektionen är väldigt sportig och feminin och väldigt rosa. Väldigt bekväm. Det är en merch-kollektion så det kommer vara lite grejer så att man fattar att det är min kollektion men jag vill inte ha någon merch där det står ”Zara Larsson och sen typ en bild på mitt ansikte.” Det här är fortfarande någonting man kan gå med till jobbet eller skolan.

Vad har du inspirerats av under arbetet?

– Jag vet inte om jag har inspirerats av någonting egentligen. Jag tror bara att jag ville göra någonting som jag tycker om. Så det blev liksom det som jag gillade. Det som kändes rätt.

Det är en del fans som har reagerat starkt kring samarbetet på grund av H&M:s tidigare historia och arbetsförhållanden i fabrikerna. Hur ser du på den kritiken?

– Nämen det är väl rättfärdigat. Det är klart att det är sjukt om folk ska jobba väldigt obekväma timmar och kanske till och med jobba när de är alldeles för unga. Det är ingenting som jag står bakom och inget som H&M heller står bakom och det är väl antagligen därför de har tagit tag i det här.

– Det är 2017, folk är miljömedvetna, folk är feminister, folk vill att det ska vara jämställt i samhället och samtidigt kunna ha det klimatsmart. För ett stort företag som H&M skulle det inte hålla i längden med barnarbete eller med alldeles för många timmar och arbetsförhållanden som inte är dugliga. Trots att de kanske tjänar några ynka kronor på det så går folk inte med på det. De (H&M, reds. amn.) vill inte ha smuts på fingrarna och de vill inte vara smutsiga. Folk tolererar inte det idag och det är väl jättebra att folk reagerar.

Kan samarbetet bidra till feminismen på något sätt?

– Jag vet inte hur bra kapitalism och feminism går ihop egentligen, men det är en kollektion som jag vill ska stötta kvinnor och jag vill hemskt gärna att en del av pengarna som folk kommer köpa det här för ska gå till någon organisation som hjälper kvinnor.

Hur har du hanterat kritiken som du har fått?

– Jag har personligen inte fått kritik, vad jag har sett, men jag jobbar med H&M som har fått kritik. Men då säger jag bara det som jag har sagt till dig. Jag jobbar tyvärr inte på H&M och jag kan inte allt om deras policy men jag känner ändå att jag har fått tillräckligt mycket information så att jag är bekväm med att ta upp det. Om du frågar mig någonting så känner jag mig bekväm med att prata om det. Jag vet att de har gjort någonting åt det här och gör ständigt och jobbar med att folk, främst kvinnor som jobbar i fabrikerna, ska ha det bra.

Du är så aktuell just nu, med nytt album, klädkollektionen, massor av framträdanden och intervjuer över hela världen. Vad är det som driver dig egentligen?

– Kärleken för musiken, faktiskt. Jag älskar det jag gör. Jag får göra så himla mycket olika grejer och det tycker jag verkligen är så kul. Fashion är något nytt för mig, jag har inte gjort det här tidigare. Men det är ju klart, på riktigt så är det kärleken till musiken som jag gör det här för. Om jag inte hade haft min musik så… Jag hade väl hittat på någonting. Men jag är ju först och främst artist.

När förstod du att du skulle bli så här stor som artist?

– Typ hela mitt liv. Jag har bara haft eyes on the prize och sen så har jag varit inom show i hela mitt liv. Jag är inte i närheten av där jag vill vara, så det får väl återstå att se om några år.

Var vill du vara?

– Jag vill jättegärna göra en världsturné. Sen vill jag ha lite grammys och billboard-ettor.

Vad händer framöver, i sommar?

– Mycket festivalspelningar. Det blir mycket spelningar i år, vilket är otroligt kul för att förra året så var det mycket som hände. Jag fick uppträda på så otroligt roliga grejer, men det var inte så mycket livekonserter, alltså hela shower med mitt band och dansare. Så det ser jag väldigt mycket fram emot att göra i år. Så det blir mest festivalspelningar i sommar och sen åker jag förhoppningsvis på en turné i höst.

can’t wait to see y’all in my collection fr fr

Ett inlägg delat av Zara Larsson (@zaralarsson)

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!