Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Stor guide: Så skyddar du grått hår mot solskador i sommar

Under sommaren är det extra viktigt att skydda grått och vitt hår mot solens strålar. Här är vår kompletta guide till hur du skyddar ditt hår mot solskador – och får ett friskare och vackrare hår på köpet!

Foto: Instagram @burtonregina

Grått och vitt hår är särskilt känsligt för solen, något som kan resultera i torrt och missfärgat hår. Därför är det extra viktigt att skydda ditt gråa hår under sommarhalvåret.

För att bevara ditt gråa hårs hälsa i så stor mån som möjligt rekommenderar vi att inte endast skydda håret under sommaren, utan även stärka håret inför årets varmare månader. Här är vår guide till hur du skyddar ditt gråa eller vita hår både före och under sommaren – och hur du tar hand om redan skadat hår.

Därför är grått hår känsligt för solen

Vitt och grått hår innehåller lite (eller inget) melanin och saknar därför pigment som skyddar det mot solen. Med åldern minskar dessutom hårbottens produktion av sebum – hårets eget smörjmedel – vilket gör håret torrare.

På grund av en kemisk reaktion som uppstår när grått hår utsätts för solljus kan det även bli missfärgat och få en gulaktig ton om det utsätts för mycket sol.

Så stärker du grått hår inför sommaren

Återfuktat hår är både starkare och mer motståndskraftigt, så ta hand om ditt gråa eller vita hår på med regelbundna inpackningar som återfuktar håret. Satsa på ett djupt återfuktande balsam och stärk håret ytterligare med hårolja.

Så skyddar du grått hår under sommaren

Det bästa sättet att skydda grått hår från solen är att använda en hatt eller scarf. Produkter som skyddar mot solens UV-strålar är också att rekommendera – idag finns allt från skyddande schampon, balsam, sprejer och leave in-produkter.

Bäst är att kombinera dessa två, särskilt vid bad och för personer med långt hår.

Läs även: Scarfen – årets snyggaste accessoar och så stylar du den!

Därför är det viktigt att skydda hårbotten under sommaren

Något som många kanske inte känner till är vikten av att skydda hårbotten under sommaren. Personer med vitt eller grått hår har nämligen mindre pigment i hårbotten, vilket ökar risken för solskador.

Enligt skincancer.org orsakar melanom i hårbotten några av de dödligaste formerna av hudcancer. Detta beror främst på att många inte skyddar sin hårbotten från UV-strålar och att skadorna göms under håret, vilket gör att de ofta inte upptäcks i tid.

Notera att det inte räcker med en produkt som skyddar mot UV-strålar för att skydda hårbotten mot solskador – även solskyddsfaktor behövs (vi rekommenderar en sprej med solskyddsfaktor). Om du inte applicerar solskyddsfaktor i hårbotten, bär en hatt för att skydda huden.

Läs även: Solhattar dam – 24 fina favoriter till sommaren.

Så vårdar du skadat grått hår

För hår som redan är skadat rekommenderar vi att i så stor mån som möjligt undvika ytterligare solskada. Skydda håret från solen och undvik styling med hög värme. Att återfukta håret är alltid en god ide, och om håret har fått en gul ton kan du använda silverschampo, balsam och inpackningar för att ge håret en kallare ton.

Källor: Quick Silver Hair, Damernas Värld

Cool Angel - Kevin Murphy KÖP

Cool Angel - Kevin Murphy

En vårdande & färgförstärkande glansbehandling. En balanserad blandning av grå nyanser som ger skiffertoner, förstärker kalla ask-nyanser och avlägsnar envisa röda och orange toner från håret. Perfekt för hår som är platinablont, gråblont, askblont och brunt samt för en kall ton i ofärgat eller grått hår.

Pris: 289 kronor.

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Classic SPF 30 Organic Scalp & Hair Mist - Coola KÖP

Classic SPF 30 Organic Scalp & Hair Mist - Coola

Ett solskydd i sprayformat som skyddar hår och hårbotten med SPF 30. Formulan är vattenfast i upp till 80 minuter och den varken tynger håret eller lämnar en fet känsla. Innehåller monoiolja som ger näring till hår och hårbotten och den har en naturlig doft av havssalt och salvia.

Pris: 359 kronor.

Finns även hos Meds!

Finns även hos Skincity!

KÖP

Nästa bild
OI All in one Milk - Davines KÖP

OI All in one Milk - Davines

All-in-one-milk är en multifunktionell leave-in spray som passar alla hårtyper. Sprayen är den bästa lösningen då den kombinerar många olika effekter i en enda produkt. Den ger glans, gör håret mjukt och silkigt, gör håret lätt att reda ut och att kamma i både vått och torrt tillstånd. Produkten tar bort frissighet, har vårdande effekter, återfuktar håret, skyddar mot värmestyling och passar utmärkt vid föning.

Pris: 239 kronor.

(Rek pris: 299 kr)

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Hair in the Sun - Sachajuan KÖP

Hair in the Sun - Sachajuan

Skyddar ditt hår och hårfärg från solen med ett UV-filter som stannar kvar i håret även efter ett bad eller en dusch. Det fungerar också som en stylingkräm, vilket ger en lätt stylingeffekt för att hålla håret på plats medan du njuter av solen.

Pris: 300 kronor.

KÖP

Nästa bild
No 4 + No 5 - Olaplex KÖP

No 4 + No 5 - Olaplex

Schampo som återställer hårets styrka och fuktnivå för en otrolig glans och hållbarhet.

Balsam som återställer, reparerar och återfuktar utan att tynga ner håret.

Pris: 658 kronor.

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
No.4P Blonde Enhancer Toning Shampoo - Olaplex KÖP

No.4P Blonde Enhancer Toning Shampoo - Olaplex

Ett silverschampo som stärker, mjukgör och neutraliserar. Dämpar oönskade gula toner i blont hår samtidigt som det ger en kall och klar nyans. En högkoncentrerad och sulfatfri formula som ger dig möjlighet att skräddarsy just din ton. Ju längre du låter produkten sitta i, desto mer intensivt resultat.

Pris: 329 kronor.

KÖP

Nästa bild
Argan Oil Shampoo - Björn Axén KÖP

Argan Oil Shampoo - Björn Axén

Extra skonsamt sulfatfritt schampo berikat med arganolja som vårdar och mjukgör såväl hår som hårbotten. Passar alla hår som behöver extra vård och framförallt torra och skadade hår som kräver mer återfuktning och vårdande, mjukgörande ingredienser. Efterlämnar håret rent, men utan gnissel och strävhet.

Pris: 120 kronor.

(Rek pris: 190 kr)

Finns även hos Åhléns!

Finns även hos Parfym.se!

Finns även hos Nordicfeel!

 

KÖP

Nästa bild
Argan Oil Conditioner - Björn Axén KÖP

Argan Oil Conditioner - Björn Axén

Mycket utredande och återfuktande balsam berikat med arganolja, som behandlar hår och hårbotten extra skonsamt. Perfekt för frissiga och torra hår i behov av extra vård. Efterlämnar håret lent, glansigt och lätt att reda ut.

Pris: 127 kronor.

(Rek pris: 190 kr)

Finns även hos Åhléns!

Finns även hos Parfym.se!

Finns även hos Cocopanda!

KÖP

Nästa bild
Masquintense hair mask - Fine Hair - Kérastase KÖP

Masquintense hair mask - Fine Hair - Kérastase

Håret får perfekt näring och vårdas ut i längder och toppar. Det blir silkesmjukt, får en fin lyster och en sammetskänsla!

Pris: 303 kronor.

(Rek pris: 455 kr)

Finns även hos Lyko!

Finns även hos eleven!

KÖP

Nästa bild
OI Oil - Davines KÖP

OI Oil - Davines

En multifunktionell olja som passar alla hårtyper. Formulan ger extra mjukhet och glans till håret, är effektivt utredande och tar bort frissighet. Lämnar inga rester i håret och skyddar hårets struktur utan att tynga ner det. Snabbar på torkningstiden.

Pris: 143 kronor.

(Rek pris. 199 kr)

Finns även hos Lyko här!

Finns i större flaska här!

KÖP

Nästa bild
Solhatt med knytband - H&M KÖP

Solhatt med knytband - H&M

Pris: 99 kronor.

Finns även i svart!

KÖP

Nästa bild
Stråhatt - & Other Stories KÖP

Stråhatt - & Other Stories

Pris: 450 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!