Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Sminkguide: Så gör du din contouring steg för steg

Sminkkonceptet bygger på att skapa illusioner med hjälp utav skuggor för att framhäva (förstora) eller förminska partier i ansiktet. Men hur gör man egentligen contouring? Med hjälp av skuggor och highlighters kan du forma ditt ansikte, få det att se smalare ut eller bara markera dina egna naturliga drag. Tricket är ganska enkelt men det gäller att vara noggrann med skuggornas placering.

Foto: Shutterstock

En gyllene regel är att använda skugga, dvs den mörkare tonen på områden man vill dra ner (förminska) och highlighter på områden man vill framhäva eller förstora. Mörka toner förminskar och ljusa förstorar. Man får tänka på att alla har olika ansiktsform och olika områden man vill framhäva. Är man osäker på vad man vill framhäva kan man enkelt leka sig fram till vad man trivs i med hjälp av denna skuggteknik.

Artiklebild
Foto: REX

Steg 1.
Börja med att återfukta ansiktet.

En favorit på redaktionen är Weleda skin food som är en lätt ansiktskräm som återfuktar även torr hy. Med sin snabbabsorberande formula full av naturliga ingredienser är den en trygg grund i badrumsskåpet. Den förhindrar dessutom fuktförlust under dagen. En väl återfuktad hud ger de bästa förutsättningarna för att din makeup-bas ska lägga sig jämnt och hålla under dagen. Välj gärna produkter med naturliga och ekologiska ingredienser.

Steg 2.
Använd en concealer för att dölja mörka partier i ansiktet. Orange neutraliserar blåa toner, dessa hittar du ofta under ögonen. Gul concealer neutraliserar röda partier, ett exempel på dessa är ytliga blodkärl. Beige används för att ljusa upp de andra färgerna och kan även användas som en bas på ögonlocken.

Steg 3.
Applicera din foundation jämnt över ansiktet och inte allt för tjockt. 

Steg 4.
Börja med den mörka nyansen i ditt contour-kit för att skapa skugga. Applicera en linje precis under käkbenen, längs käklinjen och vid tinningen. Vill du framhäva näsan kan man använda den mörka färgen att skugga sidorna av näsan sett framifrån.

Steg 5.
Använd ljus färg för att framhäva på kindbenen, från ögat ner till skuggan du skapat på undersidan av käkbenet. Använd även den ljusa highligtern från pannans mitt, ner till näsbenet och ända ner till tippen. Highligtern använder du även på hakan och under ögonen.

Steg 6.
Vill du framhäva munnens kontur kan du även använda skuggtekniken runt munnen och amorbågen.

Steg 7.
För att låsa in dina konturer och din foundation använder du ett löst puder som är färglöst. Applicera generöst över hela ansiktet.

Steg 8.
Avsluta med ett lätt solpuder för att ge dig själv lite färg. Börja med att borsta uppåt på kindbenet, längs tinningen, käklinjen och avsluta sedan lätt över resten av ansiktet.
Glöm inte att applicera lite på halsen så att skillnaden mellan ansikte och hals inte blir för skarp.

Bild2
Foto: REX

Highlight och Contoruing KÖP

Highlight och Contoruing

Mörka toner förminskar och ljust förstorar.

KÖP

Nästa bild
Skin Food - Weleda KÖP

Skin Food - Weleda

För torr hud på till exempel händer, fötter och armbågar. Baserad på växtextrakt som traditionellt använts för att lugna huden. Mjukgör och ger intensiv näring.

Pris: 99 kronor.

(Rek pris: 129 kr)

KÖP

Nästa bild
Lait Creme Concentre - Embryolisse KÖP

Lait Creme Concentre - Embryolisse

En kultkräm och en riktig skönhetshemlighet känd av makeupartister, modeller och dermatologer över hela världen.

Innehåller en unik kombination av vitaminer, fettsyror och viktiga näringsämnen som tillför huden fukt och håller den i balans. Även mycket torr hy blir jämn, återfuktad och den krämiga formen lämnar huden satinmjuk och fuktmättad. För alla hudtyper.

Pris: 188 kronor.

(Rek pris: 299 kr)

Finns även i mindre förpackning – Pris: 89 kronor.

(Rek pris: 150 kr)

KÖP

Nästa bild
Photo Finish Original Smooth & Blur Foundation Primer - Smashbox KÖP

Photo Finish Original Smooth & Blur Foundation Primer - Smashbox

Vegansk primer med mer än 10.000 5-stjärniga recensioner online!
Denna klara gel smälter in i huden och ger en silkeslen utslätad bas som får makeupen att glida på lätt, hålla sig fräsch och förlänger samtidigt hållbarheten på din makeup. Den tar bort synligheten av porer genom att släta ut huden, linjer och ojämnheter för en fin och slät finish.

Pris: 284 kronor.

(Rek pris: 365 kr)

KÖP

Nästa bild
Cover All Mix - Make Up Store KÖP

Cover All Mix - Make Up Store

Ett 3in1 concealer set för att täcka ojämnheter i hudtonen. Orange neutraliserar blåa toner i ansiktet, dessa hittar du ofta under ögonen. Gul concealer neutraliserar röda partier, exempel på dessa är ytliga blodkärl. Beige används för att ljusa upp de andra färgerna och kan även användas som en bas på ögonlocken.

Pris: 165 kronor.

KÖP

Nästa bild
Flawless Satin Moisture Foundation - Sensai KÖP

Flawless Satin Moisture Foundation - Sensai

En återfuktande foundation med komfort likt det finaste silket draperat på huden. Korrigerar hudens ojämnheter för en felfri, silkeslen täckning. Huden ser ut och känns som sig själv – bara ännu mer perfekt. Den återfuktande och creme-liknande formulan appliceras lätt på huden och ger en uppfriskande, hållbar och mjuk glow. Berikad med ljusreflekterande puder för en fantastisk lyster och glow.

Pris: 565 kronor.

Finns även hos Bangerhead!

KÖP

Nästa bild
Cali Contour & Highlighter Face Palette - Smashbox KÖP

Cali Contour & Highlighter Face Palette - Smashbox

Ett highlight och contour kit med 6 pigmenterade nyanser som är lätta att blanda. Innehåller både highlighter, bronzer och blusher så att du lätt kan skapa en markerad, naturlig eller varm look.

Pris: 490 kronor.

KÖP

Nästa bild
Translucent Loose Setting Powder Translucent - Laura Mercier KÖP

Translucent Loose Setting Powder Translucent - Laura Mercier

Ett transparent puder för att låsa in basen så att sminket håller längre.

Pris: 495 kronor.

KÖP

Nästa bild
Cream Bronzer - Anastasia Beverly Hills KÖP

Cream Bronzer - Anastasia Beverly Hills

En bronzer är perfekt att jämna ut slutresultatet med och för att ge lite mer färg.

Pris: 302 kronor.

(Rek pris: 355 kr)

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!