Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Vad är Aha, Bha och Pha-syra – 19 bästsäljande favoritprodukter

Syror har blivit mycket populärt i hudvård under de senaste åren. Vi berättar hur du ska tänka med olika sorter i förhållande till hudtyp för att inte orsaka irritation och känslighet!

Foto: Pexels

När det kommer till att använda syror i sin hudvård gäller det att vara lite försiktig så att man inte överanvänder och skadar huden. Olika syror har dessutom olika funktioner – vissa minskar pigmenteringar eller acne, andra tar bort döda hudceller eller ökar hudens fuktnivåer. Visa syror kan även förbättra utseendet av rynkor och linjer.

Alla syror exfolierar huden, vissa mer än andra, och när huden exfolieras får du till en härlig lyster. Men exfoliering innebär också att huden tunnas ut och blir mer känslig. Just därför är det viktigt att använda ett SPF‐skydd under dagen. Om du har en produkt med stark syra kan du faktiskt pausa den över sommaren eller bara använda den på kvällen och låta huden vila under dagen.

Nedan förklarar vi hur några av de vanligaste syrorna fungerar:

BHA – Beta Hydroxy Acid 

BHA-syra eller salicylsyra exfolierar inte bara döda hudceller effektivt utan avlägsnar även talg då denna syra är oljelöslig. Den verkar även antiinflammatoriskt och dämpar rodnad. Passar bäst för en fet hy med pormaskar, aknebenägen hud men även fina linjer/rynkor, solskador

PHA – Polyhydroxy Acid

PHA syran penetrerar inte lika djupt i huden som en AHA-syra på grund av att den har större molekylstorlek. Den ger alltså en skonsam men effektiv exfoliering som ger huden ny lyster, samtidigt som den balanserar hudens fuktnivåer och skyddar mot yttre skadliga faktorer. Passar bäst för den känsligaste huden, exempelvis för de som har rosacea eller har tendenser att få eksem.

AHA – Alpha hydroxy Acid 

Det är ett samlingsnamn för syror som görs av frukter, sockerrör och mjölk. Alla AHA-syror avlägsnar döda hudceller och exempel på vanliga AHA-syror är glykolsyra, mjölksyra och mandelsyra – men det finns en mängd andra. Nedan får ni lite mer information om de vanligaste!

Mjölksyra – utvinns bl.a. ur sura mjölkprodukter och har den näst största molekylstorleken och går därför inte lika djupt ner i huden som glykolsyran. Det är en kraftfull syra som ger fina resultat men den skapar inte lika mycket irritation i huden som glykolsyran. Den passar aknebenägen hud, stora porer, rynkor/linjer, pigmenteringar

Mandelsyran – utvinns ur bittermandel och är en mycket mild peeling. Mandelsyran kan användas på i stort sätt alla hudtyper, även de allra känsligaste. Den passar bäst för torr, solskadad och aknebenägen hud.

Vikten av solskydd

Det är alltid viktigt att skydda huden från solens starka strålar, oavsett om du använder syra eller inte. Men för den som använder syra i sin hudvårdsrutin är det extra viktigt att vara noga med solskyddsfaktor, året runt.

Nedan listar vi några av våra favoriter!

Källa: Apotek Hjärtat, Skincity

Glow Tonic - PIXI KÖP

Glow Tonic - PIXI

Exfolierande ansiktsvatten berikat med ginseng och fruktos, tightar upp huden och ger en fastare känsla. Kontinuerligt användande lämnar en klar och fin hy med strålande lyster.

Pris: 299 kronor.

Finns även hos Apohem!

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
DermoPurifyer Oil Control Skin Renewal Treatment - Eucerin KÖP

DermoPurifyer Oil Control Skin Renewal Treatment - Eucerin

Lätt kemisk peeling anpassad för oren hy. Löser upp tilltäppta porer, reducerar orenheter samt motverkar uppkomsten av finnar och blemmor. Har lugnande egenskaper och passar att använda när du har hudirritationer i samband med oren hy.

Pris: 167 kronor.

Finns även hos Apohem!

Finns även hos Meds!

KÖP

Nästa bild
Rescue Mask - Eve Lom KÖP

Rescue Mask - Eve Lom

Flerfaldigt prisbelönad mask!

Perfekt för att stimulera hudens naturliga utstrålning, samt fungerar som en akutbehandling för trött och stressad hud. Den är perfekt för en uppiggande behandling en gång i veckan, och rengör porerna på djupet utan att torka ut huden, samtidigt som den absorberar överflödig olja och lugnar rodnad och känslighet.

Pris: 799 kronor.

Finns även hos Lookfantastic!

KÖP

Nästa bild
Direct Acids Lactic Acid 10% + HA 2% - The Ordinary KÖP

Direct Acids Lactic Acid 10% + HA 2% - The Ordinary

Denna kraftfulla formula med 10% mjölksyra erbjuder mild exfoliering som förvandlar hyn.

Pris: 109 kronor.

Finns även hos Lyko!

Finns även hos Lookfantastic!

KÖP

Nästa bild
Glycolic Solutions 10% Moisturizer - Peter Thomas Roth KÖP

Glycolic Solutions 10% Moisturizer - Peter Thomas Roth

En mjuk återfuktningscreme innehållande hög halt glykolsyra som återfuktar samtidigt som hudens klarhet och lyster märkbart förbättras. Den avancerade kemiska exfolieringen förbättrar hudens textur, porer, ojämnheter samt rynkor och fina linjer minimeras. Passar alla hudtyper.

Pris: 338 kronor.

(Nedsatt från 545 kr)

Finns även hos Skincity!

KÖP

Nästa bild
AHA/BHA Clarifying Treatment Toner - COSRX KÖP

AHA/BHA Clarifying Treatment Toner - COSRX

Fjäderlätt ansiktsvatten som förnyar, återuppbygger och skapar en förbättrad hudton och textur.

Pris: 239 kronor.

Finns även hos Asos!

Finns även hos Lookfantastic!

KÖP

Nästa bild
Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser - COSRX KÖP

Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser - COSRX

Närande ansiktsrengöring som hjälper till att behandla och förebygga finnar. Rengöringen är berikad med en kraftfull blandning av tea tree-olja, pilbarksextrakt och 0,5% salicylsyra. Den tar skonsamt bort smuts, överflödigt fett och produktrester samt återställer fukt för att bekämpa de bakomliggande orsakerna till finnar och utslag. Resultatet är en silkesmjuk, synbart klarare hy med en naturlig lyster.

Pris: 176 kronor.

KÖP

Nästa bild
House Calls Radiance Resurfacing Cleansing Foam - Dr Brandt KÖP

House Calls Radiance Resurfacing Cleansing Foam - Dr Brandt

En kräm-till-skum ansiktsmask innehållande AHA-syror som skonsamt men effektiv rengör och exfolierar huden. Avlägsnar döda hudceller och orenheter. Ger en jämnare hudton och boostar huden med fukt, för en strålande hud med fint glow.

Pris: 549 kronor.

Finns även hos Nordicfeel!

Finns även hos Eleven!

Finns även hos Meds!

KÖP

Nästa bild
Mask - Dermaceutic KÖP

Mask - Dermaceutic

Peeling mask som tar bort orenheter och döda hudceller. Genom sin exfolierande verkan hjälper den till med cellförnyelsen och tar bort överskott av talg. Reducerar överhudens tjocklek för att mjukgöra huden.

Pris: 556 kronor.

(Rek pris: 695 kr)

Finns även hos Kicks!

KÖP

Nästa bild
Capture Youth Resurfacing Lotion - DIOR KÖP

Capture Youth Resurfacing Lotion - DIOR

Huden blir fräsch och full av lyster och ålderstecken motverkas. Huden upplevs återställd och får en bra grund inför nästa steg i din hudvårdsrutin.

Pris: 630 kronor.

KÖP

Nästa bild
Enzyme Peel - Verso Skincare KÖP

Enzyme Peel - Verso Skincare

En exfolierande gelé som tar bort orenheter, döda hudceller och samtidigt accelererar cellförnyelsen för en slätare och klarare hud med strålande lyster. Formulerad med en unik mix av AHA- och PHA-syror tar den här gelén bort döda hudceller utan att irritera huden eller stressa epidermis. Resultatet är en slätare, klarare hud med fin lyster.

Pris: 699 kronor.

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Re-Plasty Light Peel Daily Lotion - Helena Rubinstein KÖP

Re-Plasty Light Peel Daily Lotion - Helena Rubinstein

Peelinglotion som kan användas varje dag. Den exfolierar som en peeling men mjukgör som en olja som aktiverar hudens lyster och jämnar ut hudens textur. Efter 4 veckors användning blir hudtexturen finare och hudens ljusreflektion bättre.

Pris: 1 075 kronor.

Finns även hos NK!

KÖP

Nästa bild
AHA/BHA Peel Gel Mask - Lernberger Stafsing KÖP

AHA/BHA Peel Gel Mask - Lernberger Stafsing

Peelande gelèmask med en blandning av Glykolsyra, Mjölksyra, Äppelsyra och Salicylsyra som exfolierar bort orenheter och accelererar cellförnyelsen samt hjälper till att ge en förbättrad hudstruktur med en jämnare hudyta.

Pris: 485 kronor.

Finns även hos Åhléns!

KÖP

Nästa bild
Dark Spot Toner - Ole Henriksen Ole Henriksen KÖP

Dark Spot Toner - Ole Henriksen Ole Henriksen

En kvällstoner laddad till max med AHA-syror. Det är ett kraftfullt koncentrat som riktar in sig på åldersfläckar, fina linjer och rynkor. Tonern är balanserad med trollhasselvatten som förfinar huden och gör den klarare samt lugnande växtextrakt som kamomill och lakritsrot.

Pris: 251 kronor.

(Nedsatt 25%)

Finns även hos Bangerhead!

Finns även hos Parfym.se!

Finns även hos Lyko!

Finns även hos Skincity!

KÖP

Nästa bild
Triple Microdermabrasion Face Polish - Exuviance KÖP

Triple Microdermabrasion Face Polish - Exuviance

Peeling som jobbar trippelverkande. Den exfolierande kemiskt med aha-syra, mekaniskt med mikrokristaller och enzymatiskt med enzymer från papaya. En dunderpeeling för dig som vill ha en ultralen och klar hud.

Pris: 469 kronor.

(Rek pris: 599 kr)

Finns även hos Hudoteket!

Finns även hos Eleven!

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Magic Midnight Detox & Antioxidant Overnight Body Treatment - MON SUN KÖP

Magic Midnight Detox & Antioxidant Overnight Body Treatment - MON SUN

Vakna som en ny människa med en kroppsmask som ger huden lyster och återfuktning. En multitasker som gör huden lenare och stramare medan du sover.

Pris: 149 kronor.

KÖP

Nästa bild
10 MIN AHA + BHA + PHA Face Mask - Skin Treat KÖP

10 MIN AHA + BHA + PHA Face Mask - Skin Treat

En kraftfull ansiktsmask med tre olika syror som exfolierar, skapar intensiv lyster och ökar cell-förnyelsen på bara 10 minuter.

Pris: 229 kronor.

KÖP

Nästa bild
Turmeric Brightening & Exfoliating Mask - KORA Organics KÖP

Turmeric Brightening & Exfoliating Mask - KORA Organics

En ekologisk, uppfriskande och exfolierande ansiktsmask med 2-i-1 effekt som verkar lystergivande och ökar cellförnyelsen i huden.

Pris: 399 kronor.

(Rek pris: 499 kr)

Finns även hos Nordicfeel!

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!