Hälsa

10 enkla sätt att äta mer protein

Många som fokuserar på att skaffa sig en mer hälsosam livsstil och som försöker få in träningen som ett självklart inslag i vardagen kan behöva se över sitt proteinintag. Nedan delar vi tio enkla sätt att få in mer protein i kosten.

Foto: Shutterstock

Protein är, som vi alla vet, viktigt för att kroppen ska kunna bygga muskler och bli starkare. Genom att öka ditt proteinintag vid samtliga måltider kan du dessutom lättare behålla mättnaden och minska på småätandet mellan måltiderna.

Överlag brukar man rekommenderas att få till 15 till 20 gram protein per måltid, men det är lättare sagt än gjort, kanske framförallt när det gäller frukosten. Men ingen panik! Vi har tipsen som funkar för dig som vill öka både proteinintag, muskelmassa och mättnadskänsla!

10 enkla sätt att äta mer protein

  • Piffa till avokadomackan

En mosad avokado på mackan är en toppenfrukost, framförallt på ett knäckebröd, råg – eller fullkornsbröd. Men stanna inte där, piffa den gärna med edamamebönor, vita bönor, gärna ärtor eller några goda frön eller nötter.

  • Addera yoghurt i äggröran

Genom att blanda ner yoghurt i äggröran ökar du proteinmängden, den gör också röran fluffigare och fylligare – godare helt enkelt!

  • Ha alltid en burk med proteinrika frön i närheten

Se till att alltid ha en burk med nyttiga frön (kanske rostade i pannan) och redo att strö på allt från mackor till yoghurt, sallader eller olika maträtter.

  • Lägg till ett ägg

Ett enkelt sätt att öka en måltids proteinmängd är kort och gott att lägga till ett ägg. Stek, koka eller varför inte lyxa till det med ett förlorat ägg? Enkelt, gott och mättande!

  • Blanda ner linser i köttfärsen

Alla rätter som innehåller köttfärs kan enkelt bli nyttigare (och dessutom snällare mot miljön) genom att lägga till linser. Linser är ett ypperligt alternativ att komplettera köttfärsen med då konsistensen är snarlik och de har en fyllig smak.

  • Ät tonfisk på burk

Tonfisk på burk (obs, miljömärkt) är ett jättebra och enkelt sätt att snabbt få i sig extra protein i en sallad eller på mackan. Fyll på så att du har ett gäng i skafferiet och plocka fram när matinspirationen tryter.

  • Fyll upp frysen med färdiglagad kyckling

Gör det enkelt för dig själv och se till att alltid ha några portioner färdiglagad ekologisk kyckling i frysen. På så sätt kan du snabbt göra en nyttig sallad eller några smörgåsar med extra protein.

  • Ha en påse frysta ärtor till hands

Frysta ärtor! Varför pratar vi inte mer om frysta ärtor? Vilken räddare i nöden? Så enkelt att plocka fram och tina i en skål med kallt vatten på nolltid. Supernyttiga och bra för kroppen på alla sätt. Satsa på att alltid ha en påse frysta ärtor till hands. Funkar också utmärkt att mixa till ett härligt och nyttigt smörgåspålägg eller dipp!

  • Byt majonnäs mot yoghurt eller keso

Ja, hur ska vi beskriva detta? Som det låter. Byt helt enkelt ut majonnäsen mot yoghurt eller keso, för ett nyttigare och mer proteinrikt alternativ.

  • Baka med silkestofu

Du har väl inte missat denna underbara ingrediens? Mixad silkestofu är den perfekta ingrediensen i allt från chokladmousse till cheesecake, och fungerar även som alternativ till äggstanning i pajer för allergiker och veganer!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!