Hälsa

10 sextips till par som försöker bli med barn

Försöker du och din partner bli med barn? Då ska du fortsätta läsa. Här är expertens 10 sextips för dig som försöker bli gravid.

Foto: Unsplash

Det finns många myter kring hur man ökar chanserna att bli gravid och det kan vara svårt att veta vad som egentligen stämmer. Här är tio faktabaserade tips för er som försöker bli med barn – från en expert på fertilitet.

1. Oroa dig inte för orgasmen

Även om chanserna att bli gravid ökar lite om kvinnan får orgasm så är detta inte alls en förutsättning för att bli med barn, berättar fertilitetsexperten Zita West för HuffPost.

Däremot kan pressen att försöka få en orgasm ha en negativ inverkan, så försök istället att njuta av sexet – orgasm eller ej.

2. Överväg att dra ner på oralsexet när du är fertil

Med detta menas oralsex som mannen ger kvinnan – det är nämligen så att saliv innehåller enzymer och andra ämnen som kan skada sperman. Givetvis betyder detta inte att ni helt måste sluta med oralsex – upphetsning under sexet är viktigt för fertiliteten, men det kan vara bäst att undvika det under tiden som kvinnan är fertil.

3. Prova morgonsex

Testosteron-nivåerna hos män är oftast högre på morgonen och vissa studier visar att högre testosteron-nivåer innebär en mer högkvalitativ sperma. Med andra ord är morgonsex en ypperlig idé för par som försöker bli med barn.

4. Välj rätt glidmedel

Vissa glidmedel kan skapa förhållanden som inte är optimala för sperma. West tipsar om att välja ett naturligt glidmedel som inte förändrar slidans syrabalans, för att vara på den säkra sidan. Undvik även att använda saliv som glidmedel (se punkt 2).

5. Det går inte att ha för mycket sex

Det är en myt att för mycket sex kan minska antalet spermier eller sänka spermans kvalitet. Tvärtom: ju mer sex desto hälsosammare spermier. Dessutom frigör mycket sex fertilitets-hormoner hos både män och kvinnor.

“Många par har inte sex alls efter ägglossningen, i två eller fler veckor, och börjar sedan ha sex igen när de är nära ägglossningen. Det betyder att många av spermierna dör. Det är viktigt att hålla spermierna i rörelse så att de är fräscha och friska när det behövs”, säger West.

Fokusera inte heller endast på ägglossningen – spermier överlever i kroppen i 3-5 dagar eller till och med längre, så sträva efter att ha sex minst tre gånger i veckan så att det blir ett konstant flöde av spermier i äggledarna.

6. Nej, du behöver inte ligga med benen i vädret efter sex

Att ligga med benen i vädret – eller cykla i luften – efter sex är inte nödvändigt för att bli gravid. Däremot är det bra att ligga ner i 15 minuter efter akten, det ger nämligen spermierna tid att simma genom livmoderhalskanalen – den första delen av deras resa för att nå ägget.

7. Testa er för könssjukdomar

Innan ni försöker bli med barn är det bra om ni båda testar er för könssjukdomar. Klamydia, till exempel, kan orsaka blockerade äggledare och därmed göra det svårare att bli gravid.

8. Gå ut i solen

Studier visar att kvinnor som lider av D-vitaminbrist kan ha svårare att bli gravida, så se till att få tillräckligt med dagsljus.

9. Hur länge ni har sex spelar ingen roll

Män kan ibland oroa sig för att uthållighet eller penisstorlek skulle påverka chansen att bli med barn, men detta stämmer inte alls.

10. Ha gott om sex så fort du slutat med p-piller

Vissa kvinnor tror att det är bra att vänta lite med att försöka bli med barn efter att de slutat med p-piller, men i själva verket är det motsatsen som gäller: din kropp kan till och med vara mer fertil under de två första månaderna efter att du slutat med p-piller, så börja ha oskyddat sex så fort du slutat.

Källa: HuffPost

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!