Hälsa

10 tecken på att intimiteten i er relation håller på att dö

Upplever du att det har uppstått en spricka mellan dig och din partner? Här är tio tecken på att ni behöver ta till åtgärder för att förbättra intimiteten i ert förhållande.

Foto: Shutterstock

Intimitet i en parrelation kan innebära många olika saker, men ett är säkert: ett förhållande utan intimitet är sällan ett lyckligt sådant. Här listar äktenskapsrådgivaren och psykologen Randi Gunther tio tecken på att ert förhållande är i gungning.

1. Det finns (bokstavligen!) ett avstånd mellan er. 

Känns detta igen: när er relation var ny drogs ni till varandra så fort ni befann er i samma rum – men nu tycks ni inte vara intresserade av denna typ av närhet.

Om du märker att det ofta råder ett fysiskt avstånd mellan dig och din partner kan detta vara ett tecken på ett djupare problem. I en blomstrande relation fokuserar nämligen båda parter på varandra när de delar upplevelser, och sträcker sig efter fysisk beröring för att förstärka dessa förbindelser.

2. Ni hälsar inte på varandra med samma entusiasm som förr. 

Tidigt i ett förhållande är båda partners i regel ivriga att träffas när de inte setts på ett tag. Även om den andra personen dyker upp när man är upptagen så tar man sig tid att hälsa ordentligt, ofta genom en kram eller puss. Men när intimiteten i ett förhållande håller på att försvinna uteblir också dessa kärleksfulla möten – istället kanske man ropar hej från ett annat rum, vilket knappast går att jämföra med att hälsa ansikte mot ansikte.

3. Nu uppmärksammar inte varandras behov.

Ett tecken på att en relation präglas av sund intimitet är att båda partners reagerar på uttalade eller uppvisade behov. Detta kan göras genom ett ansiktsuttryck, kroppsspråk, eller genom frågor. Oavsett vilket uttryck detta tar sig är signalen är densamma: “Jag är här. Vad behöver du?”

När dessa tecken på tillgänglighet upphör är ofta förhållandets intimitet i fara.

4. Utebliven beröring. 

Visst, alla har inte samma behov av fysisk beröring. Men intimitet kan inte överleva utan ömhet och beröring, särskilt om den ena partnern behöver detta för att känna sig trygg. När regelbunden beröring uteblir från en relation blir ofta den sexuella anknytningen lidande.

5. Ni prioriterar inte varandra. 

Vi kan inte alltid förutsätta att vi är vår partners högsta prioritet: problem med jobb, familjemedlemmar, ekonomi, och sjukdom kan innebära att annat stundtals får företräde. Men när en partner behöver hjälp måste denna kunna känna att den är högsta prioritet – och helst ska det inte krävas ett absolut nödläge för att detta ska ske.

6. Ni har inget tålamod med varandra. 

Sällan har vi så mycket tålamod som när vi är förälskade: vi glömmer oförätter så fort de skett och har inga problem med att göra uppoffringar för den andre. När intimiteten försvinner ersätts detta tålamod alltför ofta av otålighet, i värsta fall ackompanjerat av kritik och förebråelser.

7. Ni har inte koll på varandras åtaganden. 

Att intressera sig för vad ens partner tar sig för är något som kommer helt naturligt när man bryr sig om någon. Närhet i ett förhållande innebär att man är medveten om upplevelser och åtaganden som är viktiga för den andra personen, och håller sig uppdaterad om dessa. Att glömma eller inte bry sig om saker som dessa innebär ofta dåliga nyheter för en relation.

8. Ni lyfter inte varandra. 

I ett kärleksfullt förhållande lyfter båda parter varandra regelbundet med positivitet och uppmuntran. Även när förhållandets sätts på prov känner båda en grundtrygghet – man klankar till exempel aldrig ner på den andre. Om du inte längre känner dig stöttad och uppmuntrad av din partner kan det vara dags att ta en ordentlig titt på förhållandet.

9. Ni ignorerar varandra. 

Att inte längre ägna varandra uppmärksamhet utan istället reagera på försök att knyta an med irritation eller känslomässigt avståndstagande är ett tydligt tecken på bristande intimitet.

10. Ni blir mer och mer intresserade av upplevelser utanför relationen. 

Att ha egna intressen är självklart inget problem i en relation. Det är när dessa intressen tar allt större plats, och på så sätt innebär mindre och mindre gemensam tid för dig och din partner, som det kan betyda att något har gått snett mellan er.

Det kan ni göra för att stärka intimiteten i förhållandet

Om du känner igen dig i någon av ovanstående punkter kan det vara väl värt att försöka minnas hur ditt beteende skiljer sig från när ni först blev tillsammans – och du på ett konkret sätt kan återgå till att bemöta din partner med mer positivitet, tålmodighet och nyfikenhet.

Här är några exempel på hur du kan öka intimiteten mellan er:

  • Möt din partner i dörren när hen kommer hem från jobbet.
  • Uppmärksamma din partners behov – oavsett om den behöver hjälp med något, vill ha en kram, eller vill prata om sin dag.
  • Ge din partner mer beröring i vardagen.
  • Undvik att rikta obefogad kritik mot din partner.
  • Visa intresse för din partners åtaganden – och föreslå att ni hittar på något nytt tillsammans för att stärka relationen.

Källa: Psychology Today

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!