Hälsa

14 grönsaker som till och med är nyttigare än grönkål

nyttiga gronsaker
Under en lång tid tuggade vi grönkålschips och mixade mörkgröna smoothies på löpande band. Och det gjorde vi helt rätt i – grönkålen är en riktig hälsoboost fullproppad med vitaminer och mineraler. Men den gröna näringsbomben är inte ensam om sina positiva hälsoegenskaper!

En studie från William Paterson University visar att grönkålen kommer först på plats 15 i en lista av 47 superfoods, där superfoods är ett samlingsnamn för frukt och grönsaker med hög näringstäthet från vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Forskarna i studien jämförde 47 livsmedel för att se vilka som hade högst näringstäthet och vilka som kunde klassificeras som powerhouse-frukter och -grönsaker (det vill säga att de förebygger hjärt- och kärlsjukdomar). Generellt kunde man se att grönsaker i grupperna korsblommiga (till exempel vattenkrasse, kinakål och grönkål) och grönbladiga (till exempel mangold och spenat) låg i den övre halvan av listan medan gula/orange frukter och grönt samt bär placerade sig i listans undre halva. Inte helt otippat att de mörkgröna bladen låg i topp, men att grönkålen blev omkörd av 14 andra grönsaker – det trodde vi inte! Här är de 14 högst rankade grönsakerna, du hittar hela listan här.

1. Vattenkrasse
2. Kinakål
3. Mangold
4. Rödbetsblad
5. Spenat
6. Parksallat
7. Kruksallad
8. Persilja
9. Romansallad
10. Collard greens (nära släkt med grönkålen)
11. Kålrot
12. Salladssenap
13. Endiver
14. Gräslök

Läs också: 6 billiga superfoods som finns i alla matbutiker


Källa: William Paterson University
Foto: REX

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!