Hälsa

3 anledningar till varför du ska läsa en bok istället för att titta på tv

Att krypa upp i soffan med det senaste avsnittet av din favoritserie kan kännas både avkopplande och energigivande i stunden, men att välja en bok framför tv:n ger större hälsofördelar på lång sikt. Här är tre anledningar som kommer få dig att vilja slå dig ner i läsfåtöljen direkt. 

Foto: Pexels

1. Du kommer att känna mindre stress

En studie från University of Sussex har visat att läsning är en mer effektiv metod mot stress än att lyssna på musik, ta en promenad eller kolla på tv. Så lite som sex minuters bokläsande kan sänka dina stressnivåer med 68 procent.

2. Du blir mer empatisk

Forskare vid The New School i New York genomförde en rad studier där de såg att barn som läste litterär fiktion (med välutvecklade dialoger focuses more on the psychology of characters and their relationships.) fick högst poäng i test som mäter förmågan att tolka och förstå hur andra människor tänker och tycker. Litterär fiktion jämförs ofta med populärfiktion (med tydliga genrer som deckare, science fiction och romance) vars karaktärer och händelser generellt sett är mer förutsägbara än i den litterära fiktionen.

– Litterär fiktion får läsaren att föreställa sig karaktärernas inre dialoger. Den psykologiska medvetenheten överförs till det verkliga livet, som är fullt av komplicerade individer vars inre liv vanligtvis är svåra att förstå… De lär oss om socialt beteende, som till exempel vikten av att förstå personer som skiljer sig från oss själva, säger forskaren David Kidd i en kommentar.

3. Din hjärna kommer att fungera bättre

På samma sätt som dina muskler behöver benböj och armhävningar för att hålla sig starka och hälsosamma så mår hjärnan bra av en ordentlig omgång hjärngymnastik – vilket den får av att läsa. Läsning är mycket mer neurologiskt utmanande än att bearbeta tal eller bilder vilket gör att hjärnans synapser (kontaktpunkterna mellan nervcellerna) stimuleras mer när du läser några sidor i en bok än om du kollar på en film där du får bilderna färdiglevererade, skriver Kit.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!