Hälsa

5 livsmedel som enligt forskning gör dig piggare och lyckligare

Olika kosttrender kommer och går; en del väljer att inte bry sig alls om vad deras mat innehåller medan andra gör allt för att bygga så mycket muskler som möjligt eller öka kroppens förbränning till max. Muskler och hög ämnesomsättning i all ära, år 2019 satsar vi främst på mat som håller oss pigga, friska – och som gör oss gladare!

Nedan har vi samlat fem livsmedel som alla innehåller olika humör- och energiboostande ämnen som hjälper till att hålla dig på topp (trots att det är kolsvart utomhus både när du vaknar och när du går hem från jobbet). Det bästa är att de dessutom smakar gott – och finns att köpa i din vanliga matbutik.

Källa: Mindbodygreen.com

Vildfångad lax

Vildfångad lax

Till skillnad mot odlad lax så innehåller den vilda varianten elva av de viktigaste vitaminerna och mineralerna för ett gott humör, enligt författarna Tyler Graham och Drew Ramsey som har skrivit The Happiness Diet. Laxens omega 3-fetter, B12-vitamin och magnesium kan hjälpa till att dämpa depression och ångest samt boosta hjärnhälsan.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Vattenmelon

Vattenmelon

Den söta och goda sommarfavoriten innehåller ämnet lykopen – som förutom att ge vattenmelonen sin röda färg, även hjälper till att hålla huden spänstig och humöret i topp.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Vitlök

Vitlök

Vitlöken är fullproppad med mineralen krom som brukar kallas “naturlig Prozac” – ett smeknamn som säger en hel del om dess egenskaper. Krom hjälper till att reglera serotonin-nivåerna, kroppens må-bra-hormon som minskar smärta och ger en lugnande effekt på kroppen.

 

Foto: Unsplash

Nästa bild
Grapefrukt

Grapefrukt

Högt C-vitamin- och järninnehåll gör grapefrukten till en grym humörhöjare! Dessa ämnen ökar både energinivåerna och hjärnfunktionen. Att komplettera frukosten med en grapefrukt är alltså en riktigt bra idé!

 

Foto: REX

Nästa bild
Jalapeño

Jalapeño

Capsaicin heter ämnet som gör jalapeños och andra chilifrukter starka. Förutom att det verkar ha en gynnsam effekt på ämnesomsättningen så gör capsaicin att det frigörs endorfiner som kan ge en euforisk känsla i kroppen. Dags för en het chiligryta i kväll kanske?

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!