Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Till julbordet – 5 recept på vegetarisk och vegansk sill med aubergine

Inlagd sill är ett måste på julbordet – och du behöver definitivt inte sluta med denna delikatess bara för att du är vegetarian eller vegan. Förvälld aubergine har samma konsistens som sill och går alldeles utmärkt att smaksätta med såväl klassisk inläggning som senaps-, chili- eller någon annan sås. Här är fem enkla recept på aubergine-sill!

 

Foto: REX & Unsplash

Aubergine-sill, grundrecept
1 aubergine, skalad och delad i sillstora bitar (en aubergine räcker till cirka fyra portioner)
Saltat vatten

 

Gör så här

1. Koka auberginebitarna i kraftigt saltat vatten tills strimlorna blir mjuka, cirka 5-10 minuter. De ska vara sladdriga, men inte mosiga. Låt strimlorna rinna av.

2. Välj någon av såserna nedan för att smaksätta auberginen.

Vegetarisk sill #1: Klassisk

Vegetarisk sill #1: Klassisk

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

4 lagerblad

10 kryddpepparkorn

1/2 dl skivad morot

1/2 dl hackad purjolök

 

Gör så här

1. Koka upp samtliga ingredienser och låt dem därefter svalna.

2. Använd den skivade moroten och purjolöken som garnering.

Nästa bild
Vegetarisk sill #2: Senapssås

Vegetarisk sill #2: Senapssås

1 dl vanlig senap

1 dl skånsk senap

1,5 dl rårörsocker

2 tsk vitvinsvinäger

1 dl olja

1 dl hackad dill

1 dl hackad purjolök

 

Gör så här

1. Blanda socker, senap och vinäger i en skål.

2. Droppa i oljan, samtidigt som du rör om.

3. Blanda i dill, purjolök och auberginebitarna. Smaka av med salt och peppar.

Recept: Goodstore

Nästa bild
Vegetarisk sill #3: Skärgårdssås

Vegetarisk sill #3: Skärgårdssås

2 msk finhackad rödlök

1,5 dl sojayoghurt (eller valfri yoghurt)

0,5 dl majonnäs (vanlig eller äggfri)

2 tsk pressad citron

2 msk svart tångkaviar

1 msk finhackad dill

några droppar liquid smoke

salt, nymalen svartpeppar

 

Gör så här

1. Blanda sojayoghurt och majonnäs. Rör ner lök, tångkaviar och dill och blanda ingredienserna.

2. Blanda i auberginebitarna. Smaka av med lite liquid smoke, pressad citron, salt och svartpeppar.

Recept: Veganvrak

Nästa bild
Vegetarisk sill #4: Chilisås

Vegetarisk sill #4: Chilisås

1 vitlöksklyfta

2 dl soja- eller havregrädde

1 tsk sambal oelek

3 msk chilisås

 

Gör så här

1. Pressa eller finhacka vitlöksklyftan och rör ihop hacket med de övriga ingredienserna.

2. Blanda i auberginebitarna.

Källa: Kurera

 

Nästa bild
Vegetarisk sill #5: Currysås

Vegetarisk sill #5: Currysås

2 dl soja- eller havregrädde

1 dl majonnäs (vanlig eller äggfri)

0,5 msk curry

0,5 msk gurkmeja

 

Gör så här

1. Blanda ingredienserna till såsen och rör ner auberginebitarna.

Recept: Kurera 

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!