Hälsa

Det finns 5 typer av intimitet – så kan de stärka din relation

Intimitet i en relation handlar om så mycket mer än sex. Vi tar en titt på fem typer av intimitet och hur du kan använda dig av dem för att skapa positiv förändring i ditt förhållande.

Foto: Unsplash

Närhet i en relation är något som inte uppstår per automatik, utan måste byggas upp kontinuerligt. Om du upplever att du och din partner skulle kunna stå varandra närmare kan det vara värt att fundera på vilka typer av intimitet ni faktiskt ägnar er åt – enligt relationsexperter finns det nämligen fem olika varianter!

1. Fysisk intimitet

Detta är den typ intimitet som de flesta nog tänker på när ordet nämns. Fysisk intimitet handlar om sex och sexuella behov, men även andra former av beröring som till exempel kramar, kyssar, massage och att hålla handen. Fysisk intimitet bidrar till att skapa trygghet och åtrå i relationen.

Så stärker ni er relation:

Skapa dagliga vanor kring fysisk intimitet! Detta kan innefatta att kramas och kyssas på morgonen, att luta huvudet mot din partners axel när ni myser i soffan, eller att hålla handen när ni är ute och går. Kommunicera också öppet om era sexuella fantasier, önskningar och begär.

2. Emotionell intimitet

Många experter anser att detta är den viktigaste typen av intimitet. Emotionell intimitet fokuserar på sårbarhet, tillit, och ärlig kommunikation – något som är grundläggande för att skapa en trygg och stabil relation.

Så stärker ni er relation:

Bestäm en tid varje vecka då ni fokuserar helt på er relation – prata om både positiva saker och sådant som behöver förbättras, och diskutera hur ni kan stärka förhållandet.

3. Intellektuell intimitet

Intellektuell intimitet handlar om att utbyta idéer och åsikter. Detta är viktigt för en relation eftersom det gör att ni båda fortsätter att utvecklas som individer, vilket är grundläggande för att hålla ett förhållande fräscht och intressant.

Så stärker ni er relation:

Prova att besöka ett museum tillsammans, kom överens om en bok som ni båda ska läsa och sedan diskutera, eller lyssna på en podcast ihop och debattera den. Oavsett vad ni väljer, se till att det är något ni båda vill göra – och lyssna på varandras åsikter utan att döma.

4. Experimentell intimitet

Om det känns som att din relation har stagnerat kan detta bero på bristande experimentell intimitet. Oavsett hur länge ni har varit tillsammans är det viktigt att prioritera äventyr då och då, eftersom detta skapar en känsla av samhörighet och ger en paus från vardagen. Experimentell intimitet minskar risken att relationen börjar kännas tråkig och förutsägbar.

Så stärker ni er relation:

Prova två till fyra nya upplevelser i månaden tillsammans. Detta kan innebära allt ifrån att upptäcka en ny stad, spela ett nytt spel, eller prova ett nytt recept tillsammans. Turas om att bestämma och planera nya upplevelser.

5. Andlig intimitet

Andlig intimitet innebär inte nödvändigtvis att utöva en religion – snarare handlar det om att utforska hur man kan främja trygghet och anknytning i sina inre världar, vilket hjälper till att stärka bandet i relationen.

Så stärker ni er relation:

Prova att meditera tillsammans eller testa att göra en mindfulness-övning ihop.

Källa: TZR

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!