Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

6 nyttiga recept på god och mättande bovetegröt

Den här tiden på året vill vi börja varje morgon med en värmande skål gröt. Bovetegröt står högt upp på listan!

Bovetegröt har allt som en frukost ska ha, det är mättande, gott och går att variera i mängder. I bildspelet nedan har vi samlat sex av våra favoritrecept.

 

Läs också: Uppgradera din frukostskål med 7 nyttiga och mättande grötrecept

Bovetegröt

Bovetegröt

Bovetegröt med plommonsylt
4 dl vatten
2 dl krossat bovete
1 plommon skuret i småbitar
1 tsk honung
0,5 tsk kanel
1 krm salt

Skölj bovetet och låt det sedan koka upp med de övriga ingredienserna. Ta sedan bort gröten från plattan och låt den stå och svälla i ungefär 15 minuter. Servera med Sandra Hjorts plommonsylt med kanel och kardemumma.

 

Plommonsylt med kanel & kardemumma
1 kg plommon
1 st kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
1 dl vatten
7,5 dl strösocker
Kärna ur plommonen och lägg dem i en kastrull tillsammans med kanelen, kardemummakärnorna och vattnet. Låt koka i cirka en halvtimme tills plommonen är riktigt mjuka och plocka sedan bort kanelstången. Tillsätt sockret och låt sylten koka i ytterligare tio minuter. Ta bort skummet och häll slutligen upp på rena, torra burkar.

 

Recept: Sandra Hjort

Foto: Sandra Hjort

Nästa bild
Bovetegröt

Bovetegröt

Gröt med macadamianötsmjölk och citronblåbärssylt
2 portioner

Gröten
2 dl bovete eller havregryn
4 dl macadamiamjölk (eller annan nötmjölk)
1 msk honung eller lönnsirap
1 nypa havssalt

Citronblåbärssylt
4 dl frusna blåbär
Zest från 1 liten citron
1 msk chiafrön

1. På låg värme, koka bovetet eller havregrynen med nötmjölken i 5-10 minuter.

2. Medan gröten kokar, värm upp blåbären och citronen på medelvärme tills det börjar bubbla (ca 5 minuter).

3. Rör i chiafröna och låt stå i ca 5 minuter.

4. Toppa gröten med den varma sylten och njut!

Recept: Wellandgood.com

Foto: Wellandgood.com

Nästa bild
Bovetegröt

Bovetegröt

PT-Fias protein-bovetegröt 

Ta dubbla mängden vatten som gryn och en nypa salt och låt koka till en tjock massa. Knäck ner ett ägg när gröten är färdig och rör ordentligt. Krydda med frysta blåbär, russin och kanel och toppa med keso och lingon.

Recept: Sofia Ståhl

Foto: Sofia Ståhl

Nästa bild
Bovetegröt

Bovetegröt

Raw bovete-frukost

1. Kvällen innan: blötlägg ca 100g bovete i vatten.

2. Morgonen efter: sila och skölj bovetet ordentligt.

3. Mixa bovete med några jordgubbar, lite kokosmjölk (eller annan mjölk), en halv fryst banan, en nypa vaniljpulver och ett uns salt.

4. I en annan skål: mixa jordgubbar, agave (eller annan sötning) och chiafrön.

Servera så som du önskar: swirlad eller i lager, till exempel.

Toppa med vad du vill; granola, nötter och frön, gojibär, frukt och bär, kokosflarn.

Recept: Sara Rönne

Foto: Sara Rönne

Nästa bild
Bovetegröt

Bovetegröt

Varm bovetegröt
1 portion

2 dl vatten
1 dl helt bovete
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel
en nypa flingsalt

Servera med: sultanrussin och lingonsylt.

Koka bovete i 2 dl vatten enligt anvisningar på förpackningen. Smaksätt med vaniljpulver, kanel och lite flingsalt. Servera med mandelmjölk, russin och lingonsylt.

Delar även med mig av ett enkelt sätt på min lingonsylt med rivet äpple och chiafrön.

Lingonsylt
1 portion

1/2 dl tinade lingon
1/2 rivet äpple
1 msk vatten
1 tsk chiafrön
1 tsk honung

Riv äpplet på ett rivjärn. Koka upp lingon, äpple och 1 msk vatten i en kastrull på svag värme. Smaka eventuellt av med en klick honung beroende på hur sött äpplet är. Rör ner chiafrön och låt sylten svalna en stund innan servering.

Recept: Anja Forsnor

Foto: Sebastian Hellström

Nästa bild
Bovetegröt

Bovetegröt

Gröt på bovete- och hirsflingor

Koka bovete, hirsflingor, vatten och salt till en tjock massa. Inspireras av Flora som serverar sin gröt med havremjölk, jordnötssmör, banan, kokosflingor, nötter och frön.

Recept: Flora Wiström

Foto: Flora Wiström

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!