Hälsa

6 tecken på att du är en energitjuv – det här kan du göra åt det

Ofta när vi pratar om energitjuvar handlar det om att rensa ut de personer som tar din energi. Men ibland är det faktiskt inte de andra personerna som är problemet, utan det kan vara du.

energitjuv-1Foto: REX
Källa: Naturalife.org

Att vara en energitjuv behöver inte vara någonting negativt, det bor nästan en liten energitjuv i alla människor, det handlar bara om hur stor du låter tjuven vara. Tänk också på att ditt beteende är lättare att förändra än att lägga energi på att försöka förändra andra.

1. Du klagar och gnäller alltid över dina problem
Brukar en konversation mellan dig och dina vänner ofta bestå av att du ständigt sitter och gnäller över dina små problem istället för att dela med dig av allt positivt som hänt  i ditt liv? Burkar du sitta och klaga över att din dumma chef är korkad som vägrar ge dig löneförhöjning och att du är helt missförstådd?

2. Du tycker ofta synd om dig själv
Är du en energitjuv är det högst troligt att du alltid ser dig själv som ett offer. Du tycker helt enkelt alltid synd om dig själv, du kan till exempel säga ”Min nya tröja gick precis sönder, detta händer alltid mig!”, ”Jag kommer aldrig ha råd att åka någonstans.” eller ”Jag skulle vilja ha löneförhöjning men jag kommer aldrig att få det”.

3. Du anser att dina åsikter är fakta
Energitjuvar har oftast väldigt starka åsikter och är även väldigt stolta över dem. De brukar dessutom behandla sina åsikter som om de vore fakta. De kan till exempel säga ”det är bara min åsikt, men de där skorna är riktigt fula”, eller ”jag kan inte förstå hur någon ens skulle köpa xx”. Vilket resulterar i att personen du pratar med känner sig sårad och dum.

4. Du försöker ofta få personer i din närhet att få dåligt samvete
Att få personer att få dåligt samvete är ett knep många energitjuvar använder sig av.  Du säger till exempel ”Du ringer ju aldrig, så jag vet ju aldrig vad du gör. Jag är kanske inte viktig för dig”. Du försöker sänka personen du pratar med för att du ska må lite bättre.

5. Du är extremt envis
För dig spelar det ingen roll om du har rätt eller fel, det viktigaste för dig är att vinna diskussionen och övertyga alla om att du har rätt. Du vägrar ge upp även fast du vet att du har fel, du fortsätter diskussionen långt efter att alla andra har tröttnat.

6. Du vill alltid berätta historier – som alla redan hört
Energitjuvar älskar att berätta långa och utdragna historier även om åhörarna säger att de redan har hört den förut. Hör du någon säga någonting som är fel tar du gärna tillfället i akt för att undervisa personen. Någon har kanske sagt att ”Vitsippor växer bara på  hösten”, då är du snabbt framme och berättar allt om Vitsippor och dess växtfaser.

Stämde några av de ovanstående punkterna in på dig? Då kan du lära dig av de här tre tipsen på hur du kan kontrollera din inre energitjuv:

1. Tänk innan du pratar
Den största anledningen till att du tar energi från andra är att du formulerar dig på ett klumpigt sätt. Så innan du säger något tänk efter och se om det finns något annat sätt du kan formulera dig på. Istället för att säga ”ska du verkligen ha på dig de där skorna?” så kan du säga ”jag tycker du skulle vara så snygg i de här skorna”, eller så håller du din åsikt för dig själv.

2. Ta hjälp
Be någon som står dig nära att tala om för dig när du beter dig som en energitjuv. Detta kan vara frustrerande och obehagligt att höra, men också väldigt effektivt. Tillslut lär du dig när du är på ett visst sätt och hur du undviker det.

3. Få energi från annat håll
Istället för att ta energi från andra kan du söka energin från annat håll. Börja träna, ät hälsosamt och håll stressnivåerna i schack. Fungerar ingenting av det kan du börja meditera och lär dig hitta din inre energi.

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!