Hälsa

6 tecken på cancer i tjocktarmen och ändtarmen du aldrig ska ignorera

Även om det finns en växande medvetenhet kring tjocktarms- och ändtarmscancer så är det inte tillräckligt många som faktiskt testar sig för detta, det skriver Today. Här är sex tecken på denna typ av cancer som du alltid bör ta på allvar.

Foto: Shutterstock

Enligt Vårdguiden är cancer i tjocktarmen eller ändtarmen – även kallat kolorektalcancer – en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Det är också den tredje vanligaste cancerformen i USA, men trots detta är det många som drar sig för att ta upp eventuella tecken på kolorektalcancer med sin läkare, enligt Dr. Jennifer Inra, specialist i medicinsk gastroenterologi vid Brigham and Women’s Hospital i Boston, USA:

“Vissa tycker kanske att det är obekvämt att prata om den delen av kroppen”, säger Inra till Today. “Det finns en medvetenhet hos allmänheten, men inte tillräckligt många går och testar sig… folk oroar sig ibland för testerna.”

Här är sex tecken på kolorektalcancer som du inte bör ignorera, enligt Today:

1. Blödningar

Detta är förmodligen det mest vanliga tecknet på tjocktarms- eller ändtarmscancer. Om du upptäcker blod på toalettpappret, i toaletten eller i avföringen, säg till din läkare. Blodet kan vara klarrött eller en mörkare rödbrun färg.

Generellt sett är det mer blod vid kolorektalcancer än vid hemorrojder eller ett ytligt sår. Tänk även på att blödningarna kan dyka upp för att sedan försvinna under några veckor innan de kommer tillbaks igen.

2. Järnbristanemi

När tjocktarmscancertumörer blöder så orsakar detta järnförlust i din kropp. Vissa kanske inte är medvetna om att de förlorar blod, men ett rutinmässigt blodprov visar om någon lider av anemi, eller om de inte har tillräckligt med friska röda blodkroppar.

3. Magsmärtor

En tumör kan orsaka en blockering eller en sår som i sin tur kan orsaka kramper och annan smärta. Smärta kan vara ett tecken på att saker och ting inte kan passera igenom tarmen. Du kan också uppleva illamående, kräkningar och utspänd buk.

4. Smal avföring

Om din avföring regelbundet är mycket smalare än tidigare så kan detta vara ett tecken på kolorektalcancer. Var även uppmärksam på andra förändringar, såsom förstoppning.

5. Behov av att tömma tarmen utan att detta sker

Om du känner ett behov av att tömma tarmen, men ingenting händer när du försöker, så kan orsaken till detta vara en tumör.

6. Oförklarlig viktnedgång

Detta är generellt sett ett potentiellt tecken på cancer. Sjukdomen kan göra att sättet som din kropp använder föda på förändras så att du inte kan absorbera all näring.

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!