Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

6 giftiga saker du använder dagligen

Ingen vill bli utsatt för farliga kemikalier. Trots det innehåller många av våra vardagliga ting kemikalier som vi helst inte ska vara i kontakt med. Vi listar några av dem som du kan undvika och ersätta med smartare alternativ.

kemikalier gift pizza soffa plast

1. Vattenflaskor
Bisfenol A eller BPA, är ett ämne som ofta används i klar plast. BPA liknar östrogen i formen och kan därför vara skadligt för spädbarn och barn då de har lätt att ta till sig av ämnet.
Istället kan du: Undvika ”vanliga plastflaskor” och investera i en i rostfritt stål eller glas.

2. Matlådor
Ftalater är en grupp kemikalier som vanligen läggs till i plast för att göra det flexibelt. De imiterar också hormoner i kroppen och kan störa normal fosterutveckling och eventuellt öka risken för försämrad spermiekvalitet.
Istället kan du: Undvika plast och matbehållare när det är möjligt; använda glasburkar, keramiska kärl i stället och micra aldrig mat i en plastbehållare.

3. Mattor
En fläckresistent matta kan verka som en bra idé (Hej, rött vin!). Men flera av de industrikemikalier som används för att stöta bort fläckar är kopplade till en rad hälsoproblem. Fläckfrånstötande mattor innehåller ofta kemikalier som kallas PFAS, som byggs på i kroppen över tid och kan passera till spädbarn genom bröstmjölken.
Istället kan du: Leta efter obehandlade mattor gjorda av naturmaterial som sisal eller ull.

4. Pizzakartonger
Perfluoroktansyra, som används för att göra till exempel Teflon och som i studier kopplats till bland annat njurcancer och testikelcancer, har äntligen helt fasas ur produktion. Men! Eftersom de kemikalier som ersatt Perfluoroktansyra finns i tusentals produkter, såsom mikropopcorn, campingtält och i pizzakartonger. Än finns det ingen forskning på de ersättande ämnena och därför ska man undvika dem.
Istället kan du: Be att få din pizza inslagen i folie inuti lådan eller överväg att göra din egen pizza, det går snabbare, smakar fräschare och du sparar pengar.

5. Handdesinfektion
Handsprit som du använder för att bli av med bakterier på fingrarna har inte enbart positiva effekter. En av ingredienserna ”Triklosan” har nämligen kopplats till hormonstörningar, infertilitet och levercancer hos möss.
Istället kan du: Undvika antibakteriella produkter. Om du inte ska operera någon eller vistas i en steril miljö, använd tvål och vatten i stället! Om du gillar att ha en handsprit när du är på språng, leta efter en som innehåller etanol.

6. Soffor
Tills nyligen, innehöll nästan alla stoppade möbler industriella flamskyddskemikalier. Dessa kemikalier kan enkelt släppa från möbler och fastna i luften, i damm, och till och med i mat.
Istället kan du: Om du ska köpa en ny soffa, är det enkelt att undvika dessa kemikalier (de förbättrar inte ens brandsäkerheten) prata med din möbelförsäljare och leta efter en etikett som lyder “innehåller inga tillsatta flamskyddskemikalier”. Källa:

(Amerikanska studier, länk finner du vid varje enskild punkt)

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!