Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

7 tecken på att du blivit avundsjuk och bitter – så vänder du på det

Den perfekta Instagram-bilden dyker upp i ditt flöde med avsändare ”din perfekta vän/kollega” och det knyter sig i magen på dig. Du vill egentligen bara, innerst inne hen väl men ändå bubblar en känsla av obehag och otillräcklighet upp inom dig. “Hen har verkligen ALLT” och glider på ett bananskal genom livet, medan du bittert kämpar på… Här listar vi sju tecken på att du lider av avundsjuka och tipsar om hur du blir kvitt känslan – för gott!

1. Du gläds inte åt andras framgångar    

Ett starkt tecken på att du lider av avundsjuka är att du inte riktigt kan glädjas med människor i din närhet. Ett exempel är när din vän får nytt toppjobb (igen) och du instinktivt reagerar med en känsla av ”inte nu igen”.

Vänd det: Utmana reptilhjärnan som reagerar på känsla med hjärta och en stor dos av hjärna. Gratta din vän, ge hen en komplimang och försök att dela hens glädje – på riktigt. Nästa gång någonting går din väg kan du räkna med att hen gör samma sak för dig.

2. Du tror att lycka och materiella ting hör ihop 

Ny bil, sekelskifteslägenhet i stan och en garderob att dö för. Vad har egentligen din vän eller kollega att ha ångest över med allt detta (kanske du tänker?). Sluta med det. Materiella ting har ingen bevisad koppling till lycka visar flera undersökningar.  

Vänd det: Bländas inte av välputsade fasader och materiella ting. Alla går igenom samma resa kallad “livet”. En resa kantad av både lycka men också en stor del sorg. Du vet aldrig hur någon egentligen mår så ta efter kloka Noora i Skam och var snäll, alltid.

Foto: @kubra_ozel_ciftci

 

3. Du snackar mycket skit

En stark varningslampa bör lysa rött när du eller någon i din närhet pratar mycket skit om andra. Personer som livnär sig på att baktala andra är ofta själva väldigt osäkra och söker därför febrilt efter fel och brister hos andra.

Vänd det: Här gäller det att bli medveten om ditt beteende och registrera dina mönster. Pratar du ofta illa om människor du egentligen gillar bara för att det får dig att känna dig lite bättre för stunden? Skriv upp det varje gång det händer och utforma en liten ritual (tex att knyta tummen i näven) varje gång det händer. Låt detta sedan bli en symbol som betyder att du ska stanna upp, ta tre djupa andetag och inte dela med dig av dagens skitsnack.

4. Du ser allt som en tävling

Att ständigt sträva högre, sätta upp nya mål och leva med en inre kämparglöd är någonting positivt och bra. Men att tävla mot andra än dig själv är en dålig idé då det är en tävling du aldrig kommer att vinna.

Vänd det: Sluta genast att tävla mot bästa vännen, kollegan eller din partner. Det är helt riktigt att ”kan hen så kan du” men försök istället för att tävla mot andra att motiveras av dem. Använd dem som förebilder, kopiera deras framgångsrecept och be om tips och råd.

Foto: Pinterest

 

5. Du jämför dig med allt och alla

Att ständigt jämföra sig med andra skapar på sikt känslor av otillräcklighet och ångest. Det kommer alltid att finnas de som både har mer och mindre än vad du har. Acceptera det!

Vänd det: Skapa medvetenhet kring dina egna prestationer och vad du själv åstadkommer och klarar av varje dag. Allt ifrån att du gjorde ett bra möte, peppade en kollega till att du klämde in ett träningspass som piggade upp knoppen under lunchrasten. Klappa dig själv på axeln, kolla dig själv i spegeln, möt din blick och påminn dig själv om att du är grym!

6. Du känner inte tacksamhet för det du faktiskt har

När ditt fokus ligger på det du saknar (och alla andra har) så bör du stanna upp och reflektera rejält. Du har ofta precis det du behöver mitt framför näsan på dig men glasögon som bara ser vad som fattas.

Vänd det: Skriv ner ett par saker som du är tacksam för i ditt liv, varje kväll innan du går och lägger dig. Du får inte bara ett skönt avslut på dagen utan blir även påmind över överflödet i ditt liv. Det kan vara allt ifrån din fina familj till din underbara partner. Din kollegas sköna humor som gjorde din dag eller den goda lunchen du njöt av tillsammans med vännen. Det finns alltid något att vara tacksam över!

Foto: @kubra_ozel_ciftci

 

7. Du har svårt att skapa djupa, hållbara relationer

Du kan vara säker på att de personer du är avundsjuk på faktiskt känner av det, och redan vet om att du är det! Ditt sätt att vara talar sitt tydliga språk, och även om du har chansen att hjälpa eller lyfta någon i din närhet så väljer du att inte göra det. För varför ska någon åka snålskjuts på dig?

Vänd det: När du hjälper och lyfter andra så kan du faktiskt räkna med att själv bli hjälpt och lyft (när du behöver det). När du ger andra komplimanger/credd och pepp så gör du inte bara någon glad utan blir även själv det. Positivitet smittar av sig och gör att människor i din närhet vill ge dig det tillbaka. Testa så kommer snart en helt ny värld att öppna sig för dig.

 

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!