Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Alzheimerdagen – Nina Gunke berättar om livet efter diagnosen

Fram till i fjol höll Nina Gunke sin Alzheimer hemlig för omgivningen. Nu har hon valt att berätta om den livsomvälvande sjukdomen i boken “Innan jag glömmer”.

Foto: Skärmdump TV4

Den folkkära skådespelaren Nina Gunke var endast 52 år när hon började drabbas av oförklarliga minnesluckor. Det skulle dröja tretton år innan diagnosen kom: hon hade Alzheimers sjukdom, något som hon bestämde sig för att berätta om offentligt i fjol.

I P1 Morgon berättar Gunke varför det känns viktigt att vara öppen med diagnosen:

“Det är så många som har det och så många som kommer att ha det, tyvärr. Jag tror att det är viktigt att man pratar om det, för jag gjorde inte det i början. Jag tyckte att det var så skämmigt, på något sätt.”

Berättar om sjukdomen i ny bok

Idag har Gunke, tillsammans med medförfattaren Helene Arkhem, skrivit boken “Innan jag glömmer” för att dela med sig av sina erfarenheter av Alzheimers. I boken berättar hon bland annat om hur vardagen har förändrats av sjukdomen – saker som att gå vilse i sin egen stad och tappa ord under samtal och att plötsligt glömma hur man sätter på tvättmaskinen.

“Det är det jobbigaste, tycker jag”, säger Gunke. “Men jag försöker i alla fall att be om hjälp när jag till exempel är ute och handlar, det gjorde jag inte förut.”

Den frustration som hon känner i dylika situationer berättar skådespelaren att hon “jobbar på”. Detta gäller även hennes acceptans av diagnosen:

“Jag jobbar på det. Jag måste göra det, annars mår jag så dåligt”, säger Gunke.

På frågan om hur hon har burit sig åt säger hon:

“Jag har varit snäll mot mig själv. Att inte ha så stora krav på mig. Och be om hjälp”.

Alzheimers sjukdom

Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen – drygt hälften av alla som har en demenssjukdom har Alzheimers sjukdom. 

Liksom andra demenssjukdomar beror Alzheimers sjukdom på att delar av hjärnan har blivit påverkade och skadade. Vid Alzheimers sjukdom förstörs framför allt nervcellerna i tinningloben och hjässloberna. Det påverkar minnet och hur du uppfattar information från dina sinnen.

Symtomen vid Alzheimers sjukdom utvecklas långsamt. Vanliga besvär vid Alzheimers sjukdom är:

Man får problem med minnet och att språket påverkas. Det blir svårare att hitta ord och uttrycka sig. Tänkandet, koncentrationen och tidsuppfattningen kan påverkas.

Man kan känna sig orolig, nedstämd och få svårt att ta initiativ till att göra saker. Det blir svårt att känna igen sig och att hitta, först utomhus, men senare också i det egna hemmet.

Så småningom blir det svårare att till exempel tolka och förstå omgivningen. Det blir svårare att utföra praktiska sysslor som att betala räkningar, planera matinköp, handla, laga mat eller ta sig till ställen utan hjälp.

Källa: Vårdguiden

 Innan jag glömmer - Nina Gunke, Helene Arkhem KÖP

Innan jag glömmer - Nina Gunke, Helene Arkhem

I sin bok Innan jag glömmer berättar Nina Gunke öppet om sitt liv före och efter diagnosen Alzheimers sjukdom. Det är en personlig berättelse om hur livet förändras av en demenssjukdom för den drabbade och för de anhöriga.

Av försäljningen går 5 kronor per bok till Alzheimerfondens forskning.

Pris: 209 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!