Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Äppelpajen som är både glutenfri och vegansk

BILD_HANNA

Vintersäsongen har en vana att trigga igång sötsuget lite extra. Självklart ska man kunna unna sig utan att behöva få dåligt samvete. Det finns mängder av alternativ och smarta recept för att mätta sötsuget men ändå hålla en sund kost.

Vår hälsobloggare Hanna Göransson har mängder av uppfinningsrika recept på bloggen för den som älskar mat och vill njuta av det goda naturen har att erbjuda. I ett blogginlägg tipsar hon om en äppelpaj som är både glutenfri och vegansk.

 

Här är Hannas recept:

 

INGREDIENSER

2 msk chiafrön blandat med 6 msk vatten
4 mindre äpplen
Lite citronsaft

2 msk hasselnötsmjöl
2 msk kokosmjöl
4 msk durramjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 msk kokosflingor, kan uteslutas

1 dl valfri mjölk, jag använde havremjölk
2 msk kokosolja
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 nypa vanilj
1 nypa salt
7 urkärnade dadlar

Agave sirap, flingsalt och kanel att toppa med

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 190C.
2. Blanda chiafrön och vatten tills alla chiafrön är täckta med vätska. Rör om då och då tills du har en geléaktig massa.
3. Blanda sedan alla torra ingredienser.
4. I en kastrull, blanda mjölk, kokosolja, kanel, kardemumma, vanilj och salt på låg värme tills kokosoljan smält. I en mixer eller med en stavmixer mixa du sedan vätskan med dadlarna till en slät smet. Mixa sedan även ner chiafröna.
5. Blanda smeten med dom torra ingredienserna och låt degen stå i kylen i 30 min.
6. När det nästan gått 30 minuter skivar du äpplena och pressar lite citronsaft på dom. Detta dels för att dom inte ska bli bruna och dels för att det enligt mig lyfter smakerna.
7. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, låt den vara minst 3-4 mm tjock. Om den är för tunn blir den svår att vika över. Lägg på äpplen i en rund ring. Fäll över degkanterna över 8. äpplena. Ha på några puffar kanel, ringla lite agavesirap på och strössla lite flingsalt över. Grädda sedan i ca 30 min.
9. Servera förslagsvis med valfri vispad grädde. Jag använde kokosgrädde.

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg.

 

Läs även:
Hannas recepttips: Morotskakesmoothie
Hanna Göranssons lyxiga och krämiga varm choklad med cashewnötsmör
Hannas recepttips: Nyttiga nachos med grön tomatsalsa och chiachips

 

 

 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!