Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Ät mer bönor – här är tipsen och recepten du behöver

Bönor kan vara så mycket mer än chili con carne och torra sallader. Här tipsar vår hälsoprofil Sofia ”PT-Fia” Ståhl om godaste recepten och varför de näringsrika baljväxterna är värda mer uppmärksamhet i köket.
bonor recept
Jag tillhör dem som upptäckte bönor relativt nyligen. Innan jag förstod deras storhet har jag mest förknippat dem med torra bönsallader i skolmatsalen. Nu för tiden är bönor och linser det jag mest vill experimentera med i köket. Det går ju att göra så mycket! Ja, mycket mer än att laga klassiska maträtter som chili con carne. Bönor och linser är ett bra sätt för vegetarianer att få i sig protein och B-vitamin. Bönor kan dessutom varieras på många fler sätt än de mest uppenbara. Bönor gör sig bra i olika bakverk och kan bli en bra bas till en riktigt saftig (och mer proteinrik) sockerkaka. Är ni inte övertygade än? Läs mina 5 punkter nedan och prova såklart chokladmoussetårtan på punkt 3, sedan är ni säkert lika frälsta som jag.
 
5 anledningar till varför du ska äta mer bönor

1. Gör en snabb, mättande och god hummus som kan varieras på massor av sätt. Basen består av kikärtor, olivolja, vitlök, spiskummin och citron. Internet svämmar över av goda och enkla recept på den här magiska röran som passar till det mesta.
 
2. Gör en spännande gryta med bönor, perfekt att göra som en stor sats till veckans matlådor. Du hittar mitt bästa recept här >>
 
3. Eller upptäck Fannys chokladmoussetårta med chili, mandel och honung… och svarta bönor (såklart!). Här hittar du receptet >>
bonor receptFoto: Fanny Roethlisberger
 
4. Låt bönor spela huvudrollen nästa gång du gör en köttfärssås. Eller välj ett paket med bönor som ser spännande ut i affären och googla sedan på namnet + recept. Plötsligt får du mängder med ny inspiration och nya rätter att prova.
 
5. Bönor är rika på fibrer, har ett lågt GI-värde, är ett bra sätt att få i sig protein, innehåller mycket B-vitamin, är rika på mineraler som järn, fosforkalium och magnesium. De har även visat effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Det kan helt enkelt vara värt att ta in mer bönor i köket!
 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!