Hälsa

Ät som Hollywood-stjärnorna – testa 80/20-dieten för en hälsosam kickstart

En hållbar livsstil, snarare än en strikt och begränsande diet. Kickstarta hösten med 80/20-dieten som ger en bra balans mellan det som är hälsosamt för kroppen och det som själen mår gott av.

gisele_instagram

Gör som Gisele Bündchen och Miranda Kerr

Även om vi redan drömmer oss tillbaka till ljumma sommarkvällar på brygga, så känns det skönt att vara tillbaka i vardagsrutinerna igen efter sommarens utsvävningar. Räck upp handen om du också har ett sug efter att styra upp i köket nu när hösten kommer! En mättande frukost, matlåda till jobbet och mycket grönt på tallriken till middagsrätten. Kanske har du även sneglat lite åt att hoppa på någon av alla trendiga dieter som det tipsas om till höger och vänster. Då har vi goda nyheter! Du behöver inte viga ditt liv åt att enbart äta stenålderskost, raw food, massor av fett (och noll kolhydrater) eller någon annan strikt kost. Hetaste upplägget i höst är den så kallade 80/20-dieten – fråga bara stjärnor som Gisele Bündchen, Kate Bosworth, Jessica Alba och Miranda Kerr.

 

8020dieten

Det här är 80/20-dieten

Det bästa med 80/20-kosten, jämfört med många dieter, är att den är mycket mer förlåtande och avslappnad. Konceptet går ut på att du äter riktigt bra mat (raw food, ekologiskt från den lokala matmarknaden, eller det du själv anser vara hälsosamt) under 80 procent av tiden, och de resterande 20 procenten väljer du bland dina favoriter (som inte riktigt kvalar in bland hälsomaten). Livsstilsrådgivaren Anja Forsnor håller med om att 80/20-regeln är ett hållbart tankesätt.
– För mig är det ett enkelt sätt att se till att jag får i mig rätt mängd av rätt saker utan att behöva vara strikt. Om jag äter mycket av det som kroppen mår bra av så finns det alltid utrymme för det som kan anses vara mindre nyttigt, säger Anja.

 

Njut av maten och livet

Det finns inga förbjudna ingredienser eller livsmedelsgrupper, utan du ska fokusera på att göra bra matval största delen av tiden. “Jag tror att det bästa upplägget är att äta allt men med måtta” har Miranda Kerr sagt i en intervju med Popsugar.com. Med andra ord, du kan fortfarande njuta av fredagsfika med kollegorna och trevliga vinkvällar med kompisgänget.

– Försök att hitta en balans som funkar för dig. Jag förespråkar alltid mindre struktur och mer magkänsla. Det handlar inte om att hitta exakt rätt procentsats varje vecka utan om en hållbar livsstil, säger Anja Forsnor som poängterar hur viktigt det är att lyssna på sin magkänsla – du bör varken vara för strikt i dina val eller känna att du “måste” äta något mindre nyttigt bara för att du får (men inte är sugen).

– Mitt tips är att helt enkelt utgå från den mat som du mår bra av och fokusera på att få i dig massor av godsaker som bygger en stark och sund kropp, säger Anja.

 

Om du är sugen på att testa 80/20-upplägget, det vill säga att äta god och näringsrik mat utan pekpinnar, kolla då in våra veckomenyer med nyttiga och supergoda middagsrecept >>

 

VeckomenyFoto: Instagram/@gisele, Ali Inay/Unsplash

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!