Hälsa

Bär du på barndomstrauma? Dessa 10 situationer kan vara triggande för dig

Reagerar du starkare än andra på till synes vardagliga situationer som att bli avbruten under ett samtal eller att någon tränger sig före i kön? Om du bär på ett barndomstrauma kan det vara detta som spökar, det skriver psykoterapeuten Kaytee Gillis i Psychology Today.

Foto: Shutterstock

Här är tio scenarion som enligt psykoterapeuten Kaytee Gillis kan vara synnerligen triggande för personer med barndomstrauma.

1. Att någon tränger sig före i kön

Denna upplevelse aktiverar gamla sår kring att bli avfärdad, att känna att man inte spelar roll, eller att inte vara sedd. För personer som blir väldigt upprörda eller rentav ursinniga när någon tränger sig före i kön kan detta beteende ha väckt gamla känslor som att bli åsidosatt eller överkörd.

2. Att bli avbruten när man pratar

Detta beteende kan påminna vissa om vårdnadshavare som pratade över dem eller behandlade dem som om deras ord inte spelade någon roll.

3. Att umgås med någon som är uppslukad av sin telefon

Detta kan vara triggande för personer som ofta kände sig förbisedda som barn.

4. Att vänta på något

Visst, ingen gillar att vänta, men för personer som i sin barndom ofta svävade i ovisshet gällande huruvida deras vårdnadshavare skulle tillgodose deras behov eller ej kan väntan vara extra triggande.

5. Att tvingas ta ett snabbt beslut

Personer som upplever att det är triggande att tvingas ta beslut utan betänketid kan ha haft manipulativa vårdnadshavare under barndomen. Att försättas i en position där man måste ta ett snabbt beslut kan därför aktivera den del av ens hjärna som minns känslan av att oavsett vilket beslut man än tar så kommer det få negativa konsekvenser.

6. Att någon ständigt försöker överträffa dig

De flesta av oss känner någon som alltid försöker överträffa ens bedrifter, oavsett vad det handlar om. Denna typ av skryt kan tyckas vara en petitess, men för personer som bär på trauma från barndomen kan det väcka gamla känslor kring att bli avfärdad.

7. Att höra någon prata om bantning

Förståeligt nog kan det vara väldigt triggande för personer som i barndomen led av dålig självkänsla och en negativ kroppsbild att höra andra prata om sina kroppar, dieter eller bantning.

8. Att upptäcka att någon ljugit

Det är aldrig behagligt när man inser att någon ljugit för en. För personer som växt upp med opålitliga vårdnadshavare kan detta dock ha en starkare effekt och till och med framkalla känslor av otrygghet.

9. Att umgås med passivt aggressiva personer

Personer vars vårdnadshavare var passivt aggressiva kan ha svårt för detta beteende även i vuxen ålder. Detta beror på att beteendet framkallar känslan av att vara ett barn som inte har möjligheten att uttrycka det obehag de känner i den miljö de befinner sig i.

10. Att bli retad

Att retas på ett lättsamt, ofarligt sätt är helt normalt i vissa sociala sammanhang. För personer som blev mobbade som barn kan det dock vara svårt att inte uppleva obehagskänslor när liknande situationer uppstår i vuxen ålder.

Känner du igen dig?

Om du blir triggad i en vardaglig situation kan det vara värt att att påminna dig själv att du inte längre är ett barn utan kontroll eller makt – som vuxen är du trygg och har alltid valet att lämna situationer som gör dig obekväm. Att gå i terapi kan hjälpa dig att ta itu med olösta trauman på ett sätt som stödjer läkning och möjliggör förbättringar i ditt liv.

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!