Hälsa

Bli av med dålig vitlöksandedräkt med äpple, sallad och mynta

Vitlök. Antingen älskar eller hatar du smaken, oavsett vilket så är en sak säker – ingen gillar den dåliga andedräkten.

Foto: Unsplash/REX

Alla vi som äter vitlök har känt av den, vitlöksandedräkten som är stark nog att kunna utplåna en mindre stad. För att inte tala om stanken från din kollega (som envisas med att sitta alldeles för nära under eftermiddagsmötet) eller din partners mun efter en vitlöksrik måltid. Nej, den vill vi helst inte prata om. Att skölja munnen med att glas vatten kan hjälpa en aning, men en studie visar att det finns betydligt mer effektiva lösningar.

Raw food är nyckeln
I studien fick deltagarna först tugga på en vitlöksklyfta i 25 sekunder och sen antingen dricka vatten, äta äpple, sallad, myntablad eller dricka grönt te. Deras utandningsluft analyserades före och efter för att se hur mängden av vitlökens starkt luktande ämnen (som gått via blodet till lungorna) påverkades. Efter att ha ätit äpple och sallad sjönk koncentrationen av dessa ämnen med 50 procent de första 30 minuterna, jämfört med kontrollgruppen som drack vatten. Även myntabladen visade sig ha bra effekt i att ta bort den dåliga lukten. Och det är råkost som gäller! Äpplen, sallad och mynta som hettats upp eller juicats har en viss effekt mot vitlöksdoft, men inte alls lika stark som de råa varianterna. Grönt te visade ingen effekt överhuvudtaget.

Ett äpple om dagen
Forskarna förklarar effekten i två delar. Enzymer och så kallade fenolföreningar i råkosten bryter tillsammans ner odören i två steg. De här enzymerna försvinner när till exempel salladen hettas upp eller äpplet blir juice. Fenolföreningarna finns fortfarande kvar när råvaran tillagas, men eftersom enzymerna saknas så blir även skyddet mot vitlöksdoften inte lika effektivt. Det kanske inte är så smidigt att ha myntablad eller sallad i väskan, men ett äpple borde alltid få hänga med dagar då det kan bli vitlök till lunch.

Källa: Sciencedaily.com

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!