Hälsa

Bota baksmälla – bästa tipsen

Bakfull? Då ska du kolla in våra tips för hur du lindrar bakfyllan, vad du absolut inte ska göra dagen efter en blöt kväll – och hur du bäst förebygger baksmälla.

Foto: Unsplash

Få saker är så knäckande som en intensiv bakfylla. Här besvarar vi de vanligaste frågorna kring att vara bakfull och tipsar om vad du kan göra för att må bättre.

Hur botar man bakfylla?

Det finns några saker du kan göra för att linda bakfyllan:

  1. Drick vatten. Vätskebrist är ofta det som ligger bakom många av symptomen efter en blöt kväll. Om du känner dig allmänt trött, har huvudvärk eller till och med yrsel så är du förmodligen uttorkad, så se till att dricka ordentligt med vatten. Om du känner dig väldigt illamående, försök att få i dig några teskedar vätska. Det gör mer skillnad än du tror.
  2. Sov. Alkohol har en negativ på både sömnens kvalitet och varaktighet, vilket förvärrar symptomen under bakfyllan. Försök få ordentligt med sömn och se till att ditt sovrum är svalt och mörkt.
  3. Ta värktabletter. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som aspirin och ibuprofen kan hjälpa mot huvudvärken och annan värk. Ta däremot inte paracetamol, det kan ha en skadlig verkan på levern om du fortfarande har alkohol i ditt system.

Vad ska man äta när man är bakis?

Kolhydrater

Alkohol kan sänka blodsockret, något som du kan åtgärda genom att äta kolhydrater. Nyttiga kolhydrater återfinns enligt Livsmedelsverket i bland annat fullkornsvarianter av bröd, pasta och flingor.

B-vitaminer eller Zink

I en studie som publicerats i The Journal of Clinical Medicine utvärderades deltagarnas dieter 24 timmar före och efter överdrivet drickande. Resultaten visade att personer vars dieter innehöll större mängder zink och B-vitaminer hade mindre allvarliga baksmällor.

Prova därför följande:

  • Ladda upp med nötter och frön, som är rika på zink.
  • Vitamin B12 återfinns i bland annat kött och mejeriprodukter: kött, lever, fisk, skaldjur, ägg, mjölk och ost. Du som är vegan kan prova drycker som är berikade med B12, som vissa soja-, havre- och risdrycker.

Hjälper en återställare?

Enligt Systembolaget är svaret på denna fråga kort och gott “nej”. Däremot kan man säga att återställaren skjuter upp bakfyllan.

Hur länge är man bakis?

Enligt Hälsoliv varar en bakfylla vanligtvis en morgon eller upp till 28 timmar. Det tar dock betydligt längre tid än så för kroppen att återhämta sig från alkohol.

Levern börjar återfå sin normala funktion efter två veckor utan alkohol och kan bli helt återställd efter 4-8 veckor – beroende på dina alkoholvanor och i vilket skick din lever var i från början.

Hur förebygger man bakfylla?

Här är några saker du kan göra för att förebygga bakfylla:

  1. Undvik mörk alkohol. Studier visar att ljus alkohol – som vodka eller gin – ger en lindrigare baksmälla än mörk alkohol som whiskey, rom, rött vin, cognac och tequila.
  2. Ät ordentligt och att ta varannan vatten. Då fyller du på med vätska samtidigt som du ger kroppen en chans att förbränna alkoholen som du redan fått i dig.
  3. Rök inte. En amerikansk studie utförd med hjälp av över hundra deltagare visade att personer som rökte i samband med alkoholintag löpte betydligt större risk att uppleva mer intensiva baksmällor.
  4. Sluta dricka innan midnatt. Detta ger kroppen tid att återhämta sig under natten.
  5. Bestäm dig för hur mycket du ska dricka på förhand. Du kan hålla koll på detta genom att föra en anteckning på mobilen där du till exempel lägger till en drink-emoji för varje drink. Be gärna en kompis att påminna dig under kvällen om att du har en förutbestämd gräns.

Därför blir bakfyllan värre med åldern

När du blir äldre minskar även enzymerna i levern som hjälper till att bryta ner alkoholen. Med andra ord stannar alltså alkoholen längre i kroppen ju äldre du blir, därför känner du dig bakfull längre tid än du gjorde under tonåren! Läs mer om det här!

Källor: Kry, Systembolaget, 1177, Livsmedelsverket, Harvard Health Publishing, Sleep, Cosmopolitan, Hälsoliv

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!