Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Cassandra: 6 oväntade insikter från mitt första ultramaraton – som går att applicera i allas liv

Att springa ett ultramaraton på åtta mil är en stor utmaning för de allra flesta. ”Ett av mitt livs största fysiska och psykiska utmaningar”, menar Metro Modes VD Cassandra Brunstedt som under lördagen tog sig i mål efter månader av hårdträning. Men hur är det egentligen att springa i så många timmar och vilka insikter får man längs med vägen – som man sedan kan applicera i ens ”vanliga liv”? En hel del menar Cassandra som listar sina sex mest oväntade. 

Senast förra veckan skrev jag en krönika om mina tankar inför mitt livs första ultramaraton på åtta mil. Men egentligen handlade det inte alls om just den specifika utmaningen (och min otroliga nervositet inför loppet) utan om vikten av att våga – fast man inte vet om man ens har en chans att vinna där min poäng var att vi måste börja utmana oss själva mer när det kommer till våra drömmar. Här listar jag sex oväntade insikter från mitt första ultramaraton – som går att applicera i allas liv.

 

#1. Vikten av att gå utanför trygghetszonen

Att våga ta det där första lilla steget utanför sin trygghetszonen är läskigt men så viktigt för oss att göra då och då. Inte bara för att det kommer att öppna upp våra ögon för nya saker, människor och sammanhang – utan också för att det ibland kan få oss att inse att vi behöver svänga in på nya vägar i livet. Jag är så glad att jag vågade ta steget och anmäla mig till mitt första maraton för två år sedan efter att ha grubblat på om jag skulle klara av det i så många år. I dag har jag knipit fyra medaljer, fått en passion för livet och så många otroliga upplevelser och minnen i bagaget. Inte minst när jag för bara några dagar sedan kunde lägga till en ultramedalj till samlingen. Och du, så fort du börjar ta små steg utanför din trygghetszon så kommer det att resultera i att du på sikt vågar ta större, längre och självsäkrare kliv. För övning ger färdighet, glöm inte det!

 

#2. Energi kommer och går 

Det har varit så lärorikt att med långdistanslöpningen fått lära sig att energi är något som kommer och går hela tiden – hur trötta eller pigga vi än är för stunden så är dessa känslor och tillstånd inte bestående. Förut tänkte jag att om jag känner mig riktigt trött och slut i kroppen så kommer det bara bli värre om jag inte vilar,  avslutar det jag håller på med eller går och lägger mig. Med långdistanslöpningen har jag insett att energi kommer och går på ett helt fantastiskt motiverande sätt. Jag kan vara hur trött om helst efter två mil – för att några kilometer senare känna världens kraft som fyller min kropp och får mina ben att nästan springa av sig själva. För mig är denna nya vetskap helt avgörande de gångar jag inte kan se någon annan utväg än att avbryta ett lopp. Att då påminna sig själv om att stanna kvar i andetaget och ta ett steg i taget. Detta går självklart att applicera i allt jobbigt, tufft och utmanade vi går igenom i livet. Håll ut, för snart kommer nämligen ett flow med positiv energi igen.

 

#3. Hård träning ger mycket “tur”

Ingemar Stenmark sa det bra. ”Jag vet ingenting om tur. Bara att ju mer jag tränar, ju mer tur har jag” och visst ligger det mycket i det. Detta ordspråk kan man applicera på många plan i livet men i mitt fall så kan jag säga att jag inte är en person med överdrivet tur. Att jag tog mig över mållinjen under mitt ultramaraton handlade enbart om att jag hade tränat för att göra det i många, långa och slitsamma månader. Så sluta se saker som händer i livet som en slump, lycklig omständighet eller tur. Ge dig själv istället den cred du förtjänar. Allt du har i ditt liv har du jobbat för.

 

#4. Trägen vinner alltid 

Ibland känns det som att man bara jobbar motvind och att man inte ser några som helst resultat. Då kan man minst sagt bli omotiverad att fortsätta framåt. Då måste man påminna sig själv om att det är just detta (jobbet bakom) som gör exakt hela skillnaden. Som gör att allt slit en dag resulterar i allt ifrån ett ultramaraton till ett bok-kontrakt eller framgångsrikt bolag. Att det ska vara lätt om det är rätt har då aldrig stämt in på mig, men att trägen alltid vinner kan jag skriva under på.

 

#5. Mod föder mod 

Att våga ta sig vatten över huvudet och utmana sig själv (hur stor eller liten utmaningen än må vara) kräver mod. Men ju fler gånger vi vågar utmana oss själva ju enklare och naturligare kommer det att kännas att göra det igen – och igen och igen. För mod föder mod och vill du ha mer av den färskvaran i ditt liv så gäller det att börja vattna den trädgården.

 

#6. Vi alla besitter superkrafter – redo att aktiveras

Skulle någon sagt till mig för ett år sedan att jag skulle kunna springa åtta mil skulle jag förmodligen bara skrattat. I dag ler jag bara stolt över bedriften jag faktiskt lyckades med. En annan sak jag ler åt idag är vetskapen om att vi ALLA besitter superkrafter – som hela tiden är redo att aktiveras, bara vi testar våra vingar. Vi alla kan så mycket mer än vad vi tror och med hjälp av träning, viljestyrka och hårt jobb kan vi åstadkomma precis vad som helst i livet. Testa så får du se!

 

Foto: Privat 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!