Hälsa

Därför drabbas du av orolig mage innan mens

Är du bekant med begreppet mensmage? Magen blir ofta svullen inför mens, men många upplever också att de får mycket mer problem med gaser och framförallt illaluktande sådana. Även diarré har en tendens att komma och knacka på dörren när pms-humöret redan är i full gungning. Men vad beror det på? 

Foto: Unsplash

Vid ägglossning, två veckor innan mensens första dag, börjar kroppen förbereda sig på en eventuell graviditet. Nivåerna av gulkroppshormon ökar och på grund av det börjar tarmarna arbeta långsammare. Det är därför helt normalt att bli trög i magen eller förstoppad några dagar innan mens. Men när det väl är dags för mens så frisätts något som kallas för prostaglandiner, ett hormonliknande ämne som får livmodern att krampa för att stöta ut livmoderslemhinnan. 

Den glatta muskulaturen blir rörligare

Dessa kramper är oftast anledningen till att man upplever mensvärk precis innan mensen kommer, men prostaglandinerna gör också den glatta muskulaturen rörligare. Detta kan påverka hur tarmarna rör sig, något som i sin tur påverkar matsmältningen, med både illaluktande gaser och akut diarré som följd. Som om inte ömma bröst, humörsvängningar och svullenhet skulle vara nog. 

Det finns studier som visar att det kan underlätta att bort ägg, mejerier och kött ur kosten, för att minska cysteinet, en aminosyra som innehåller svavel. Men därom tvista de lärde. I övrigt kan du alltid trösta dig med att du inte är ensam om problemet.

Källa: Expressen

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!