Hälsa

Därför får du magproblem under mensen

Många upplever att magen börjar stöka så snart mensen dyker upp, som om man inte redan hade fullt upp med både mensvärk och pms. Vi berättar vad det beror på!

Foto: Pexels

Utöver mensvärk och pms-besvär brukar även magbesvären dyka upp som ett brev på posten så snart mensen knackar på. Många upplever problem med allt ifrån gaser, uppblåst och hård mage till diarrébesvär under just den veckan i månaden. Vi berättar vad det beror på!

Hormonerna får magen att krångla

Anledningen till att magen krånglar stavas hormoner. Vid ägglossningen, ca två veckor innan mensens första dag, är östrogenet som högst. Då är det också vanligt att uppleva humörsvängningar och svullnad i kroppen av extra vätska. När hormonet progesteron sedan stiger blir tarmrörelserna tröga med resultatet att man blir hård i magen.

Det hormonliknande ämnet prostaglandiner, som görs i livmoderns slemhinna, tar sedan över och i samband med att mensen kommer krampar livmodern för att stöta ut livmoderslemhinnan. Detta är det som kallas för mensvärk. Men prostaglandinerna ger även sammandragningar i glattmuskulaturen, något som kan leda till diarré.

Så lindrar du besvären

För att lindra besvären kan du se till att dricka mycket vatten och få i dig extra mycket fibrer via kosten. Ett annat vanligt råd är att dra ner på intaget av mejeriprodukter, sockerrika och processade livsmedel. Även fysisk aktivitet kan göra stor skillnad, framförallt lågintensiv träning som yoga.

Källa: Allas

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!