Hälsa

Därför kan skogen vara läkande – och få dig att må bättre

Skogen har en läkande effekt på människors fysiska och psykiska hälsa, det visar forskning. Dessutom kan skogen fylla en andlig funktion, även för dem som inte är religiösa.

Foto: Unsplash

Världen över pågår det mycket forskning om vilken effekt naturen och skogen kan ha på vår hälsa. Ann Dolling, lektor i skogsekologi, forskar vid SLU i Umeå om vilken effekt skogen har på personer med utmattningssyndrom. I ett experiment rekryterades drygt 100 personer som under en längre tid hade lidit av utmattning.

Fick ned blodtryck och puls i skogen

Forskarna letade sedan upp olika skogstyper som deltagarna fick ge sig ut i. Uppgiften var att gå lugnt och stilla och försöka att “bara vara.” Sedan mättes puls och blodtryck var tionde minut. “Vi kunde se att när deltagarna kom till skogen gick blodtrycket ned. Och även pulsen följde samma mönster”, berättar Ann Dolling. Det visade sig att även koncentrationen påverkades positivt och att deltagarna hittade ett lugn som underlättade och gav tid för reflektion.

Friskare deltagare efter tre månader

Efter det tre månader långa experimentet blev deltagarna friskare. Ann Dolling tror att det har med evolutionen att göra, att vi är skapta för att vara i naturen. Hon menar att vi i stadsmiljö använder oss av något som kallas “riktad uppmärksamhet” jämfört med i skogen där uppmärksamheten är mer spontan. “Vi har byggt ett samhälle för riktad uppmärksamhet, där är vi tvungna att fatta massa beslut och vara alerta hela tiden”, säger hon.

Känsla av ensamhet som försvinner i skogen

Religionsprofessorn David Thurfjell lyfter istället skogens existentiella dimension. Han forskar om vilken relation svenskar har till skogen i ljuset av att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. De personer han har intervjuat i sin forskning har beskrivit en känsla av ensamhet i stan som försvinner när de kommer ut i skogen. “Det har att göra med känslan av samhörighet. ‘Jag är en del av allt som finns; av universum, planeterna, växterna och alla djuren. Vi är här tillsammans.’ Det egna jaget blir inte lika viktigt längre, det upplöses på ett sätt som man uppfattar som positivt. Och man känner sig mindre ensam”, säger David Thurfjell. 

Se hela Vetenskapens världs ”Slaget om skogen” måndagen 4 oktober klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT play.

Källa: SVT

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!