Hälsa

Det här är PFAS – därför vill du verkligen inte ha ämnet i din necessär

Att det förekommer plastpartiklar och allergiframkallande ämnen i många hudvårdsprodukter och kosmetiska har du säkerligen redan hört talas om. Men det finns fler aktiva ämnen som gömmer sig i våra badrum – som rent av kan vara farliga. Det visar en undersökning av Naturskyddsföreningen, som granskat 22 produkter av världens största varumärken.

Aluminiumfria deodoranter och ekologisk skönhet googlas hejvilt men kunskapen om vad de (ofta konstiga) orden bak på innehållsförteckningarna egentligen betyder är fortfarande låg. Vi vet helt enkelt inte vad som gömmer sig i våra badrum. Ämnet som Naturskyddsföreningen nu vill förbjuda heter PFAS och är ett samlingsnamn för ca 3000 högfluorerade ämnen. Det har i tester på djur visat sig orsaka leverskador och försämra vår förmåga att få barn. De ska även försämra immunförsvaret och är misstänkt för att vara cancerframkallande.

De tre produkterna som granskades och hade högst halter i undersökningen var: The Body Shop, Fresh Nude Foundation, The Body Shop, Shade Adjusting Drops, Lumene, Nude perfection fluid foundation. Undersökningen visade att 17 av de 22 granskade produkterna från märken som H&M, Loreal, Biotherm och Garnier innehöll ämnet.

“Både forskare och myndigheter uppmanar företag att fasa ut dessa ämnen. Att vi hittar välkända och erkänt farliga PFAS i kosmetiska produkter visar på hur vitt spritt problemet är, och varför det är viktigt att göra någonting åt det så fort som möjligt. Därför gjorde vi den här undersökningen”, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Här hittar du undersökningen samt kan se vilka produkter som testades i stickprovet. 

Källa: Naturskyddsföreningen
Foto: Unsplash 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!