Hälsa

Detta gäller vid symtom – efter nya rekommendationerna

Från och med den 1 november råder nya rekommendationer om att stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion med anledning av den pågående pandemin. Vi berättar vilka regler som gäller nu.

Foto: Unsplash

Den 1 november ändrades rekommendationerna till vuxna och barn om att stanna hemma vid symtom, detta gäller även rekommendationer om vem som ska testa sig och när. Syftet med rekommendationerna är att undvika spridning av covid-19 men även luftvägsinfektioner som RS-virus och influensa.

De förändringar som genomfördes den 29 september gäller fortfarande, då togs bland annat begränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar bort.

Rekommendationer till barn i förskoleåldern, alla fullvaccinerade och de som haft bekräftad covid-19 det senaste halvåret

  • De bör stanna hemma om de har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion.
  • De behöver som regel inte testa sig för covid-19.
  • De som stannat hemma kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter när de varit feberfria ett dygn och känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom.

I de allra flesta fall innebär det att de behöver vara hemma från ett par dagar upp till en vecka.

Rekommendationer till alla vuxna, unga och barn från förskoleklass och äldre, som inte är fullvaccinerade

  • De bör stanna hemma om de har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion. Tecken på en luftvägsinfektion kan till exempel vara halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla.
  • De bör testa sig för covid-19 så snart som möjligt.
  • De som är ovaccinerade och testat negativt för covid-19 (inte bär på sjukdomen) kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter om de varit feberfria ett dygn och känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom.

I de allra flesta fall innebär det att de behöver vara hemma från ett par dagar upp till en vecka.

Individer och vårdnadshavare behöver med stöd av dessa rekommendationer göra en egen bedömning av när de själva eller barnet har ett tillräckligt gott allmäntillstånd för att återgå till förskola, skola, aktiviteter och arbete.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!