Hälsa

Din hjärna behöver en lugn stund av tystnad – här är 3 av hälsofördelarna!

Är du en av de som aldrig ger dig själv en lugn stund av total tystnad när du kommer hem från jobbet? Unna dig själv den tiden – din hjärna kommer att tacka dig!

tystnadFoto: Julia Caesar/Unsplash

Vi är ständigt omringade av ljud och högt buller – allt från tutande bilar till öppna kontorslandskap med högljudda kollegor. På din fritid lyssnar du säkert på musik, sätter på tv:n eller pratar med nära och kära. Forskning visar att allt ljud runt om kring oss har en negativ effekt på hälsan så som högt blodtryck, sämre hörsel och ökade stressnivåer. Det kan vara svårt att få en helt tyst stund för sig själv men det är viktigt att försöka hitta en sådan lucka. En kort stunds tystnad har en positiv inverkan på din hälsa.

Metro Modes bloggare Josefin Bengtsson, som skriver om yoga, meditation och hälsa, tror att tystnad är något många av oss saknar i våra liv – utan att vi kanske vet om det. “Jag brukar ha egna tysta dygn där jag stänger av mobilen och mest hänger för mig själv i skogen, det är fantastiskt lugnande och helande”, skriver hon i ett blogginlägg.

Hon brukar alltid börja dagen utan mobil, ofta de tre första timmarna efter att hon vaknat, och hon känner sig fri och närvarande under dessa timmar. “Jag kan göra min yoga, meditation, avslappning och äta min frukost utan en miljon intryck från andras liv, utan något annat som stör. Jag får chans att möta mig själv i tystnad innan jag tar in någon annan. Det är vackert. För mig är tystnad magi”.

 

Men vad har en kort stunds tystnad för positiva effekter på vår hälsa? Nedan listar vi tre fördelar med att omge dig av tystnad några minuter om dagen.

1. Tystnad hjälper mot stress

En studie från 2006 visade att två minuters tystnad var mer effektivt än att lyssna på lugnande musik för att bli avslappnad. En lugn stund utan massa ljud kan alltså lindra stress, till skillnad från ljud som istället kan skapa stress.

2. Hjärnan får en chans att återställa sig

Tystnad kan hjälpa hjärnan att återställa sig och ladda om batterierna. Ständiga intryck och ljud påfrestar hjärnans prefrontala cortex, som bland annat styr problemlösning och beslutsfattning. För mycket ljud och buller kan därför göra oss mer trötta och ofokuserade.

3. En stund av tystnad hjälper hjärnan att komma i standardläge

Standardläget inträffar när hjärnan inte fokuserar på uppgifter utan låter dagdrömmar och tankar flöda runt fritt – med ljud och buller blir det svårare. Men varför är det så viktigt för hjärnan att nå detta läge? Jo, det har nämligen visat sig att det hjälper människor att vara empatiska, mer kreativa och kunna reflektera över sitt eget liv.

 

Källa: Må bra (Huffington Post, Medical Daily, Lifehack)

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!