Hälsa

Dricker du för mycket? 3 varningstecken att se upp för

Är du en av de svenskar som dricker mer än vanligt under semestern? Här listar alkoholforskaren tre tecken på att du dricker för mycket.

Foto: Pexels

För många svenskar innebär semester en ökad alkoholkonsumtion. Men hur mycket är egentligen för mycket? Psykologen och alkoholforskaren Sara Wallhed Finn berättar i Nyhetsmorgon om tre varningstecken att se upp för.

1. Du tänker mycket på alkohol och känner ett starkt sug efter att dricka

Detta behöver inte innebära att man tänker på alkohol 24 timmar om dygnet. Det som kan tyda på ett problem är att man tänker mycket på alkohol i allmänhet och längtar efter att dricka under dagarna.

2. Du prioriterar att dricka alkohol framför andra aktiviteter

Ett annat varningstecken är att de saker som du tidigare prioriterade på fritiden har ersatts med att dricka.

“Man börjar prioritera alkohol framför andra aktiviteter, man kanske slutar träna, man slutar ägna sig åt sina andra fritidssysselsättningar”, förklarar Wallhed Finn och tillägger att detta även kan innebära att man väljer att umgås med vänner som dricker alkohol framför vänner som inte gör det.

3. Du har en ökad tolerans

Det man ska se upp för är en påtagligt ökad tolerans under det senaste året. Ökad tolerans innebär att man inte blir lika påverkad av samma mängd alkohol, eller måste dricka mer för att få samma effekt.

“Tolerans är ett tecken på att kroppen börjar anpassa sig till alkoholen”, säger Wallhed Finn. “Det är en varningssignal för att man har druckit mycket.”

Var vänder man sig om man inte lyckas skära ned på alkoholen på egen hand?

Alkohollinjen – Telefonnummer 020-84 44 48 (anonymt)

Akoholhjälpen.se

1177 – där kan du se var man kan få hjälp inom hälso- och sjukvården. Antingen på primärvårdsnivå eller inom specialistvården.

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!