Hälsa

10 sätt att äta både billigt och ekologiskt

Det går att kombinera billiga matkassar med ekologiska varor, om du vet vad du ska prioritera och tänker smart hemma i köket. Här är våra tio bästa tips för dig som vill välja eko utan att gräva allt för djupa hål i plånboken.

Foto: Unsplash

1. Välj grönsaker, frukt och bär efter säsong
Laga mat med råvaror som är i säsong. Det är inte bara godare utan även mer ekologiskt! Här hittar du en säsongsguide månad för månad. Du kan också passa på att köpa grönsaker som är i säsong och frysa, torka eller konservera.

2. Välj frys istället för färskt
Komplettera de färska grönsakerna med frysta bär och grönt. De är oftast mycket billigare och minst lika näringsrika.

3. Köp butikernas egna ekologiska produkter
De stora matkedjornas egna sortiment av ekologiska produkter är ofta billigare men håller ändå bra kvalitet. Kolla efter ICA I love eco, Garant Eko (Willys och Hemköp) och Änglamark (Coop).

4. Minska på köttet
Ekologiskt kött är väldigt dyrt. Minska på ditt köttätande genom att till exempel dryga ut köttfärssåsen med ekologiska linser, grönsaker och svamp eller ät helt enkelt fler vegetariska måltider. Det finns många fördelar med att äta mer vegetariskt.

5. Köp det viktigaste från ekohyllan
Om du inte har möjlighet att köpa allt ekologiskt, prioritera de varor som Naturskyddsföreningen listar som viktigast att köpa ekologiskt, för miljön, djuren och din egen skull. 6 varor du bör byta till eko – direkt >>
Ett annat tips är att tänka på hur tjockt skalet är på frukten eller grönsaken du äter. Vindruvor har till exempel väldigt tunt skal medan lök, ananas, avokado, kiwi, mango och aubergine har tjockare skal vilket gör att de klarar sig bättre från giftiga bekämpningsmedel.

6. Förvara maten rätt
Nötter håller sig längre om de förvaras i kylen, bananer ska helst förvaras separat, sparrisen håller sig fräsch längre om du ställer den i ett glas fyllt med några centimeter vatten och bäst före-datumet på ägg gäller endast om de förvaras i rumstemperatur. I kylskåpet håller äggen flera veckor längre. Genom att ha koll på hur varorna ska förvaras undviker du att behöva kasta mat.

7. Gör det själv!
Köp ekologiska torkade bönor och linser och koka själv, istället för att köpa färdigkokade på burk eller tetra. De bönor du inte använder direkt kan du frysa in i portionspåsar. Ett annat spartips är att baka eget bröd med ekologiskt mjöl.

8. Storhandla torrvaror
Fundera över vilka torrvaror du använder ofta och köp dem i större förpackningar. Det blir billigare!

9. Handla lokalt
På sommaren finns det ekologiska varor på Bondens egen marknad. Du kan även kolla efter gårdar i din närhet dit du kan åka och köpa bra kött, ägg och grönsaker.

10. Odla din egen mat
Köp ekologisk jord och så med ekologiska fröer, till exempel kryddväxter och grönsaker beroende på vilka möjligheter du har. Här är 47 ätbara växter som du kan odla i kruka på balkongen >>.

Mer ekologiskt: Här hittar du alla våra ekotips >>

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!