Hälsa

Ekotipset: 6 matvaror du bör byta till eko – direkt

Det kan kännas som ett stort – och i många fall – dyrt steg att byta sina dagliga matvaror till ekologiska produkter. Speciellt om det gäller hela kylen och skafferiet på samma gång. Då är det bättre att ta bytet steg för steg, och vi vet var du ska börja!

Foto: Unsplash

Nedan har vi listat sex matvaror som enligt Naturskyddsföreningen är bra att börja med när du vill köpa mer ekologiskt. Det gör stor skillnad för miljön, människorna och djuren!

Källa: Naturskyddsföreningen

Kaffe

Kaffe

De giftiga bekämpningsmedlen som används på kaffeplantager både skadar och kan även döda naturen, djuren och människorna som lever i området. Ekologiskt kaffe är ett viktigt val!

Foto: Unsplash

Nästa bild
Bananer

Bananer

Även på bananodlingarna används miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador.  Om du inte hittar ekologiska bananer (vilket som tur är börjar bli allt vanligare i svenska matbutiker) bör du välja något annat.

Foto: Pexels

Nästa bild
Vindruvor

Vindruvor

Vindruvor är också hårt besprutade och eftersom de har så tunna skal så innehåller de ofta mycket rester av kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades rester av 26 olika bekämpningsmedel, enligt Naturskyddsföreningen.

Foto: Pexels

Nästa bild
Potatis

Potatis

Men det är inte bara på bananodlingar och kaffeplantage som det finns mycket bekämpningsmedel. I våra svenska svenska vatten, och i regnet som faller över oss, sprids också gifter. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Kött

Kött

Det bästa för miljön är att äta mindre kött, men när du väl köper en stek – välj eko!  Finns inte ekologiskt så funkar även svenskt naturbeteskött.

Foto: Pexels

Nästa bild
Mejeriprodukter

Mejeriprodukter

För några kronor extra får du ekologisk mjölk, grädde och andra mejerivaror. Du bidrar till friskare vatten, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs i naturen. Bra tycker vi!

 

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!