Hälsa

Elin drabbades av aggressiva streptokocker på semestern – tvingades amputera benen

En familjesemester till Spanien 2019 blev startskottet för ett helt nytt liv för Elin Rantatalo, som drabbades av aggressiva streptokocker under resan. “Jag frågade min man om det var såhär det kändes att dö”, säger Rantatalo till Femina.

Foto: Instagram @elin_rantatalo

Det var under en flygresa till Gran Canaria 2019 som tvåbarnsmamman Elin Rantatalo plötsligt började känna sig trött och hängig, något som hon trodde berodde på själva resan.

Men när Elin varit sängliggande en hel helg samt drabbades av hög feber och hallucinationer tillkallades vårdpersonal. Prover på vårdcentral visade på skyöga infektionsvärden, och Elin fördes till sjukhus:

“Sedan är det sista jag minns att jag satt i ett bås på akuten och kände hur jag försvann mer och mer”, säger Rantatalo till Femina.

“Skrek rakt ut”

Det visade sig att Elin hade drabbats av aggressiva streptokocker – bakterier som är vanligt förekommande i och på kroppen. Oftast ger de inte upphov till problem, men vissa typer av streptokocker kan dock plötsligt börja växa ohämmat och ge allvarliga infektioner, som i Elins fall.

“Jag skrek rakt ut för att jag hade så ont i kroppen, och frågade min man om det var såhär det kändes att dö. Jag hade en känsla av att något var så himla fel”, säger Elin.

Elins smärta var så kraftig att hon fick sövas ner och vårdas i respirator. Trots det livshotande tillstånd hon befinner sig i lyckas en läkare på organisationen SOS International hitta en lösning för att få ner hennes höga blodtryck – men problemen slutade inte där.

Amputerade benen och fingrarna

Efter att Elin blivit mer stabil flögs hon hem till Sverige och flyttades till universitetssjukhuset i Linköping. Där visade det sig att hon måste amputera bort underbenen och nio fingrar – detta eftersom hon drabbats av sepsis och hennes kropps immunförsvar helt fokuserat på att rädda hennes vitala organ och därför hade prioriterat bort de mindre viktiga lemmarna.

Foto: Skärmdump TV4

“Det var för stort för att ta in just då, men jag såg ju att det var det som behövdes”, säger Elin. “Jag försökte hela tiden tänka att om jag inte gör det så kommer jag inte härifrån. Det fanns inget val. Det var först när förlamningen släppte och jag skulle ta mig ur sängen själv som jag upptäckte hur handikappad jag var.”

Foto: Skärmdump TV4

“Jag har blivit mer medveten”

Idag har Elin anpassat sig till sitt nya liv: hon har sadlat om från frisör till trähusprojektör och bloggar dessutom för Femina. Elin berättar att hon har flera fysiska mål inför framtiden – det viktigaste är att hela tiden bli bättre och bättre:

“Jag skulle vilja kunna springa 5 kilometer. Sen har jag mål med hur jag vill kunna leva livet fortsättningsvis. Jag har blivit mer medveten, och är lite petig med vad jag vill lägga min tid på”, säger hon.

Källa: Expressen, TV4,

Foto: Instagram @elin_rantatalo

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!