Hälsa

Ellen Bergström om sitt tidigare alkoholmissbruk: “Det är läskigt och gör ont att berätta”

Ellen Bergström har varit nykter i ett år och imorse gästade hon Morgonstudion för att prata om sin nykterhet. Efter programmet delade hon öppenhjärtigt med sig av sina känslor och sitt beslut om att sluta dricka alkohol i ett Instagram-inlägg.

Foto: Eero Hannukainen/TT; Instagram/@ellenbergstrom

– Nykter i 1 år. NYKTER I 1 ÅR!? Aldrig hade jag trott att jag skulle kunna skriva den meningen. Men det är sant, och jag är så jäääävla stolt och glad för det, skriver Ellen Bergström på Instagram.

Hon väljer också att tacka sin pojkvän som följt med henne på resan och kört nyktert med henne. På Instagram skriver hon också om att det är läskigt och gör ont att berätta för andra om sitt beroende.

– Alkoholen är lömsk. Den är smart. Den gör en opålitlig, både för sig själv och för andra, man tänker att det är en alldeles för lång väg att gå att bli nykter, eller rätt och slätt att man inte har något problem – för alla andra dricker ju?, skriver hon.

Innan har hon försökt att bli nykter men i det tysta, eftersom hon var rädd för halka tillbaka igen. För hur skulle det se ut om hon först erkände att hon hade alkoholproblem – för att bara några månader senare stå i en bar och sluddra? Hon försökte därför att klara sig själv, något som alltid slutade i förnekelse.

– Hur svårt kunde det vara? Jaa… rätt svårt, för det krävdes ofta bara att någon frågade “ska du inte ta en till?” så förvandlades min bestämdhet kring att bara dricka två öl till att jag drack tio.

På Instagram berättar hon att kvällar slutade med att hon vinglade hem, spydde och vaknade upp dagen efter i en svettig ångest med en fullspäckad arbetsdag framför sig. Det var först när hon blev öppen med sitt alkoholproblem som det blev på riktigt. Det var nämligen inte lika lätt att svika eller manipulera sin omgivning. Ellen uppmanar de med alkoholmissbruk att inte skämmas och våga ta hjälp.

– Googla vad det finns för hjälp där du bor. AA-möten kan jag rekommendera starkt. Ta med dig en kompis på ett öppet möte? Ta tag i problemet när du är som svagast eller mest inspirerad – kanske nu när du läser denna text? Det kommer ta tid, men det går. No stress. En dag i taget, avslutar Ellen sitt inlägg.

Se mer här!

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Imorse pratade jag om min nykterhet i Morgonstudion. Att berätta för andra att man har ett beroende är skitläskigt och det gör ont. Alkoholen är lömsk. Den är smart. Den gör en opålitlig, både för sig själv och för andra, man tänker att det är en alldeles för lång väg att gå att bli nykter, eller rätt och slätt att man inte har något problem – för alla andra dricker ju? Jag har försökt att bli nykter tidigare, i det tysta, eftersom jag varit rädd att halka tillbaka igen. Jag såg skammen framför mig, att först erkänna att man har alkoholproblem och några månader senare stå i en bar och sluddra, att bli dömd som “den tragiska stackars alkoholiserade människan”. Eller ännu värre, att någon jag inte ens kände skulle komma fram och säga “du… ska du verkligen dricka den där ölen?”. Så, mina nyktra perioder skedde därför i tysthet. Jag skulle klara det själv, men det slutade alltid med förnekelse, att jag inte hade problem, att jag bara haft en dålig period i livet och att jag helt enkelt bara skulle minska antalet drinkar – hur svårt kunde det vara? Jaa… rätt svårt, för det krävdes ofta bara att någon frågade “ska du inte ta en till?” så förvandlades min bestämdhet kring att bara dricka 2 öl till att jag drack 10. Vinglade hem, spydde och vaknade upp dagen efter i en svettig ångest med en fullspäckad arbetsdag framför mig. Sen var jag igång igen.. ekorrhjulet. För mig har det därför varit avgörande att vara öppen med mitt alkoholproblem, det var först då det blev på riktigt. Mig själv kan jag alltid svika eller manipulera, men det är svårare att göra det med min omgivning. Jag får ofta frågan “Jag tror jag dricker för mycket, hur ska jag göra?” Mitt svar: ta hjälp! Skäms inte ❤️ det är vanligare än vad du tror. Googla vad det finns för hjälp där du bor. AA-möten kan jag rekommendera starkt. Ta med dig en kompis på ett öppet möte? Ta tag i problemet när du är som svagast eller mest inspirerad – kanske nu när du läser denna text? Det kommer ta tid, men det går. No stress. En dag i taget <3

Ett inlägg delat av Ellen Bergström (@ellenbergstrom)

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!