Hälsa

Fantastiska saker jag lärt mig av att börja med en ny hobby – i vuxen ålder

Tänker du ibland på att det vore roligt att anmäla dig till en salsakurs, kampsport eller kanske konståkning men avfärdar sedan tanken genom en inre röst som säger ”men jag kan ju ingenting om kampsport”? Då borde du genast tänka om för det finns flera anledningar till att kliva ur din komfortzon och testa någonting helt nytt – för första gången i ditt liv.

gymnastik

Här berättar Metro Modes nyhetschef Cassandra Lundgren om sju viktiga och lärorika insikter hon fått genom att börja med en helt ny fritidsaktivitet och sport, nämligen gymnastik – i vuxen ålder.

Efter en hel uppväxt bestående av träning flera gånger i veckan och diverse matcher om helgerna har jag alltid haft ett bra självförtroende när det kommer till allt ifrån bollsporter till utförsåkning och löpning. Något jag aldrig testat tidigare är gymnastik och därför anmälde jag mig till just det – efter ett nyårslöfte 2017. Här listar jag sju anledningar till varför du – precis som jag bör testa på en ny hobby eller fritidsaktivitet.

1. Du kliver ur din komfortzon

”Inför den första klassen tänkte jag att alla andra skulle vara så bra och att jag förmodligen skulle bromsa utvecklingen för alla andra… Tänk så fel jag hade då gymnastik mycket handlar om den personliga utvecklingen och att vi alla kan träna och ha kul tillsammans trots att vi befinner oss på väldigt olika nivåer.”

Vill du bli lyckligare så är det ett hett tips att börja satsa på personlig utveckling genom att gå utanför din komfortzon. Du kommer nämligen bli en bättre version av dig själv och få en bättre självkänsla på köpet. Det kommer även på sikt att resultera i att du blir modigare och vågar mer och mer.

2. Du lär känna nya människor

”Jag har bott på Ekerö under ett antal år nu men har inte så många vänner på plats som jag hade önskat. De allra flesta jag umgås med bor i stan och jag har ofta tänkt att det skulle vara roligt att träffa någon att kunna träna med, gå på en fika med eller liknande i närheten av där jag bor.”

Har du flyttat till en ny stad eller kanske bara bytt sida av staden och vill lära känna människor i området? Då är det ett gyllene tillfälle att slå två flugor i en smäll genom att ta tag i en hobby, sport eller fritidsintresse du varit sugen på att testa. På den nya aktiviteten eller kursen träffar du nya människor med samma intresse som du och vem vet, du kanske får dig några nya vänner på köpet.

3. Träningen blir rolig 

”Jag har definitivt mina upp och ner-perioder när det kommer till träning och även fast jag tvingar mig själv att hålla igång minst 2-3 gånger i veckan så blir det nästan alltid samma sak – löpning och styrketräning vilket kan bli uttjatat i längden.”

Är du less på allt vad grupptränings-pass på Sats heter eller har tappat motivationen på gymmet så är det på tiden med en nytändning genom att göra träning roligt igen. Det gör du genom att testa någonting nytt.

4. Du glömmer allt annat

Kantas din vardag ofta av utmaningar och små orosmoln så behöver du rensa bland tankarna med jämna mellanrum. Det gör du genom att fokusera på någonting nytt, som samtidigt låter dig utvecklas som person. På den nya aktiviteten finns det inte tid att tänka på hur irriterande chefen var under dagen eller på hur mycket jobb du har som väntar dagen därpå. Du lär dig att vara här och nu och glömmer allt annat för en stund.

5. Du blir gladare

När du klarar någonting du aldrig trodde att du skulle klara eller vågar dig på någonting du tidigare varit rädd för så växer du som person. Studier har visat att människor som ler och skrattar mycket blir mindre stressade, mer kreativa och får bättre immunförsvar.

6. Du börjar samarbete med din kropp

”Kroppskontroll innebär en helt annan sak med en fotboll framför sig än med en trampet. Första gången vi skulle ta sats och springa allt vad vi hade mot den lilla studsmattan och flyga upp i luften i en kullerbytta kände jag mig skräckslagen.”

På din nya aktivitet kommer du att lära dig samarbeta med din kropp på ett helt nytt sätt än vad du gjort tidigare. Du kommer att öva upp ditt muskelminne och på sikt få kroppen att klara av saker du aldrig trodde var möjlig.

7. Du lär känna dig själv

”Klarar jag att stå på händer, hjula och göra en rondat efter sju lektioner så klarar jag vad som helst.”

Träning ger (alltid) resultat och efter en tids nötande och hårt arbete så kommer du att kunna checka av fysiska mål längs med vägen. Det resulterar i en häftig känsla av att allt är möjligt bara du vill och kommer igång – redan idag!

Foto: Unsplasch 

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!